Ország-világ

2021.04.04. 21:35

Infektológus főorvos: amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak főhatása sincs

Ternák Gábor professzor szerint az oltási kampány miatt 2-3 hét múlva juthatunk oda, hogy csökkenjenek az esetszámok.

A Pestisrácok.hu egy hosszabb interjút készített Ternák Gábor professzorral, egyetemi tanárral, melyet a Magyar Nemzet szemlézett. A volt országos infektológus szakfőorvos többek között elmondta:

Tavaly nyár végén és kora ősszel is csökkentek az esetszámok és a kórházban kezeltek száma, jött a brit változat, ami minden optimista számítást felborított. Ennek a lehetőségét most sem lehet kizárni, de az a különbség, hogy lehetőség van a tömeges oltásra, ami tavaly még nem volt. Ezért rendkívül fontos, hogy minél nagyobb számban történjen meg az oltások tömeges beadása, amit ki kell terjeszteni, ha kellő vizsgálatok rendelkezésre állnak, a fiatalabb korosztályokra is.

A szakember a brit mutánsról úgy nyilatkozott: „már 70 országban, köztük Ausztráliában is megtalálták, erősebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, gyorsabban szaporodik, terjed, és súlyosabb megbetegedést okoz. Általánosságban elmondható, hogy a légzési elégtelenség elhúzódó, lassú a gyógyulás, és nem ritka, hogy a látszólag jó állapotú betegek tünetei hirtelen súlyosbodnak, de jelentős egyéni eltérések vannak.”

Ternák Gábor az oltásokkal kapcsolatban elmondta: „Az oltások a vírus többféle fehérjéje ellen »termeltetnek« ellenanyagot az emberi szervezettel, ezért ha a vírusban van valamilyen változás, így is marad még számos lehetőség, hogy az oltás megvédjen a mutánsok ellen is. A tudósok folyamatosan nyomon követik annak a lehetőségét, hogy felbukkan-e egy nagyon megváltozott vírusfajta, ami ellen a jelenlegi oltások már nem elég hatékonyak. Ezeket időben észre lehet venni és a megfelelő módosításokat el lehet végezni az alkalmazott vakcinákon.”

„Valamennyi ország tanulja ennek a járványnak a tulajdonságait és az ellene való védekezés módozatait is, ami nem mindig sikeres és gyakran észlelhető kapkodás, ami a szigorítás–elengedés nem mindig következetes elrendelése jellemez” – nyilatkozta a korlátozásokról.

A mellékhatások kapcsán a szakember kifejtette, ha felmerül akár csak a gyanúja annak, hogy egy oltásnak komoly mellékhatásai lehetnek, azt a gyártók azonnal kivizsgáltatják.

„Természetesen minden oltásnak és gyógyszernek is lehetnek mellékhatásai, amit a gyártó minden esetben közöl a felhasználóval. Olyan gyógyszer vagy oltás, aminek egyáltalán soha, semmilyen mellékhatása nincs, annak főhatása sincs.”

A nyájimmunitással kapcsolatban úgy fogalmazott, az akkor alakul ki, ha az adott lakosság legalább 60–70%-a védett, ami nem jelenti azt, hogy a nem védettekből már senki nem fogja megkapni, de ennek a valószínűsége jelentősen lecsökken.

„Ehhez az kell, hogy kb. 6–7 millió magyar lakos rendelkezzen a védettséget biztosító ellenanyaggal, ami részben az oltásokból, részben az átfertőzöttségből adódik. Amennyiben a tervezett oltások beadása gyorsan eléri a 2,5–3 milliós nagyságrendet, és ha a vírus közben nem változik meg, akkor kb. 2–3 hét múlva érhetjük el ezt a szintet. Ezt – a Nagy-Britanniában és Izraelben tapasztaltakhoz hasonlóan – az újabb fertőzések, a kórházi esetek és a lélegeztetett betegek számának gyors csökkenéséből vehetjük majd észre.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában