Mianmari puccs

2021.05.24. 15:04

Először jelent meg személyesen a bíróság előtt Aung Szan Szú Kjí

Először jelent meg hétfőn a bíróságon a mianmari puccs során, februárban őrizetbe vett Aung Szang Szú Kjí, az ország addigi de facto vezetője, aki ellen egyebek közt korrupció miatt emeltek vádat.

A politikus ügyvédei újságíróknak azt mondták, hogy a 75 éves, Nobel-békedíjas Szú Kjí a körülményekhez képest jól van, és a meghallgatás előtt félórás megbeszélést is tartott jogi képviselőivel.

A meghallgatás előtt a politikus – ügyvédjein keresztül – jó egészséget kívánt a mianmariaknak, és leszögezte: pártja, a hatalomátvételig kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) addig létezik, amíg a nép is, mert a népért alakult meg.

Szú Kjít a puccs napján vették őrizetbe,

és egyebek között adó-vevő készülék birtoklásával és állami titkok elárulásával vádolják egyszerre két bíróságon, és ügyvédjeivel eddig csak videókapcsolattal érintkezhetett a biztonsági szolgálat illetékeseinek jelenlétében. A katonai hatalom ezt biztonsági okokkal indokolta.

Mianmari puccs

A hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az NLD számos politikusát, köztük Vin Mjint köztársasági elnököt. A hadsereg vezetése azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A junta által kijelölt választási bizottság a héten bejelentette az NLD feloszlatását, az indoklás szerint a párt csalt a választásokon. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 815 embert öltek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában