Járvány

2021.06.11. 15:27

Ismét teljes karantént rendeltek el a chilei fővárosban

A döntést azzal indokolták, hogy ugrásszerűen megnőtt az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, jóllehet a chileiek 57 százaléka már megkapta valamelyik koronavírus-ellenes oltás mindkét adagját.

A chilei egészségügyi hatóságok szombattól teljes körű karantént rendeltek el Santiago de Chilében, a dél-amerikai állam fővárosában. A döntést azzal indokolták, hogy ugrásszerűen megnőtt az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, jóllehet a chileiek 57 százaléka már megkapta valamelyik koronavírus-ellenes oltás mindkét adagját.

„Szombattól kezdve a főváros és térsége teljes mértékben visszatér a karanténba” – jelentette be Paula Daza, a közegészégügyért felelős minisztérium helyettes államtitkára. Mint mondta: csütörtökön 7716 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 198 chilei hunyt el a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. A kórházak intenzív osztályain jelenleg 96 százalékos a „kihasználtság”. Tizennégy hónapon belül ez a harmadik alkalom, hogy a hatóságok lezárják a fővárost és környékét.

Az új fertőzöttek száma annak ellenére ugrott meg, hogy Chile a térségben élen jár az oltakozásban. A lakosság 74,5 százalékát beoltották valamelyik vakcina első adagjával, 57 százalékuk pedig már mindkét dózist megkapta.

A 19 millió lelket számláló országban jelenleg öt vakcina alkalmazását engedélyeztek a helyi hatóságok: a Sinovac, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a CanSino és a Johnson & Johnson oltóanyagai vannak forgalomban. Az oltási kampány februárban kezdődött, a héten a 22 évesek korosztályát oltják, és június 21-től tervezik a 12 évesnél idősebbek beoltását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában