politikai harcok

2021.06.13. 22:23

Újabb ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe Nicaraguában

Újabb ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe Nicaraguában, a rendőrség pedig vasárnap körülvette egy másik ellenzéki vezér házát – jelentette az AP amerikai hírügynökség a helyszínről.

Tamara Davilát szombaton tartóztatták le. Ő az UNAMOS (Demokratikus Megújulás Unió) mozgalom aktív vezetője volt, amely korábbi sandinistákból jött létre, és azért bírálja Daniel Ortega hatalmon lévő elnököt, mert szerinte diktatúrát épít és családtagjait juttatja pozíciókhoz.

„Már nemcsak lehetséges elnökjelölteket vesznek célba, hanem ellenzéki politikai vezetőket is. Ez már nem átmenet a diktatúrába, hanem minden szempontból nyílt diktatúra” – fogalmazott Hugo Torres ellenzéki politikus.

Davilát egy nemrég elfogadott törvény alapján vették őrizetbe. Ez a jogszabály árulássá nyilvánít minden olyan tevékenységet, amely támogatja a kormány tagjai ellen bevezetett külföldi szankciókat, köztük például azokat is, amelyeket az Egyesült Államok alkalmaz a nicaraguai kormánnyal szemben. Davila vezéralakja a Kék és Fehér Nemzeti Egység koalíciónak is, amely a 2018-as tüntetések elfojtása után alakult.

Vasárnap a rendőrség körülvette Dora Maria Téllez házát, ahol egy másik ellenzéki vezető, Ana Margarita Vijil is tartózkodik. Téllez letartóztatása komoly eszkaláció lenne az ellenzéki elleni fellépésben, mert korábban ő maga is Ortega harcostársa volt a sandinista mozgalomban, amely Anastasio Somoza diktatúráját 1979-ben megdöntötte. Téllez vezette 1978-ban a törvényhozás rohamát, amelynek során túszul ejtették a kongresszus tagjait.

Daniel Ortega elnök kormánya eddig csak az ellenzék azon vezetőit vette őrizetbe, akik potenciális kihívói lehettek volna a novemberi elnökválasztáson, amelyen az elnök negyedik mandátumát szeretné megszerezni.

Ortega a Somoza-diktatúra megbuktatása után 1979-től 1990-ig vezette először a latin-amerikai országot, majd három választáson is alulmaradt, de 2007-ben sikeresen visszatért a hatalomba. 2011-ben újraválasztották, majd megszüntette az újraválaszthatóság korlátozását, s 2016-ban ismét győzelmet aratott. Az állami intézményeket és bíróságokat szövetségeseivel töltötte fel, az általa vezetett sandinista párt uralja a törvényhozást és a bíróságokat, elfojtotta a római katolikus egyház és az egyetemek ellenállását.

Hugo Torres szerint Ortega rendszere most már fojtogatóbb, mint a Somoza-diktatúra volt, mert Somozának jelentős ellenzéke volt az értelmiség körében, az egyetemeken és az egyház részéről.

„Azt hiszem Ortega túltesz Somozán. Olyan hatalmat összpontosít, amilyenre Somoza sosem volt képes” – vélekedett az ellenzéki politikus.

Julie Chung, az amerikai külügyminisztérium illetékes helyettes államtitkára a Twitteren azt írta: a letartóztatások azt bizonyítják, hogy Ortega minden kétséget kizáróan diktátor, és a nemzetközi közösségnek ennek megfelelően kell őt kezelnie.

Címkék#Nicaragua

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában