kevesebb lesz a papír

2021.09.07. 17:05

Egyszerűbb lesz az ügyintézés a kormányablakokban

Az új biometrikus aláírás segítségével azok is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akiknek eddig nem volt digitális aláírásuk vagy ügyfélkapu-regisztrációjuk.

Egyszerűbb ügyintézésre nyílik lehetőség a kormányablakokban az új típusú, aláírásminta alapú hitelesítéssel – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. Mint írták, a közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentése érdekében vezetik be az ügyintézési folyamatokban az aláírásminta alapú hitelesítést.

A fejlesztés lehetővé teszi a napjainkban legelterjedtebb – dokumentumhitelesítésre használt – kézi aláíráson alapuló, új, elektronikus hitelesítési forma kialakítását és bevezetését a kormányablakokban. Hozzátették: az új rendszerben használt aláírásmintán alapuló működés az aláírás képének alkalmazásán kívül annak ellenőrzését is jelenti.

A biometrikus aláírásminta esetében titkosított formában rögzítik és tárolják a kézjegy minden fizikai jellemzőjét, többek között az írás sebességét, az érzékelt nyomásadatokat, és azt is, hogy hányszor és mikor emelte fel a tollat az aláíró. A biometrikus aláírások összehasonlítása során ezeket a jellemzőket ellenőrzi a rendszer, nem az aláírás képét.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint az új biometrikus aláírás – egyszeri regisztráció után – kényelmes hitelesítési lehetőséget teremt a személyes ügyintézések során, így azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akiknek eddig nem volt digitális aláírásuk vagy ügyfélkapu-regisztrációjuk.

Tudatták azt is, hogy szeptember 6-tól 32 ügytípus lesz intézhető ezzel a rendszerrel, a kormányablakokban és meghatározott kormányhivatali ügyfélszolgálati pontokon – a több mint 3000 ügyintézői munkaállomásra – kihelyezett aláírópadok segítségével. Jelezték: a biometrikus aláírással intézhető ügytípusok száma folyamatosan bővül majd.

A fejlesztést a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett konzorcium az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatással, 6,4 milliárd forint keretösszegből valósítja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában