Rangos felszólalókkal rendezik meg a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot

A felszólalók között nyolc magasrangú politikai vezető is lesz, köztük Orbán Viktor miniszterelnök – mondta Novák Katalin.

Budapest, 2021. szeptember 2. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszél a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs programjának bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2021. szeptember 2-án. Körülbelül hetvenen szólalnak fel a csúcson, amelyet szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban rendeznek meg. A felszólalók között nyolc magas rangú politikai vezető is lesz: Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Körülbelül hetvenen szólalnak fel a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, amelyet szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban rendeznek meg – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta, hogy a felszólalók között nyolc magasrangú politikai vezető is lesz: Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja.

Tudósok, kutatók, egyházi vezetők és civil résztvevők is jelen lesznek az eseményen, amely egyházi vezetők áldásával kezdődik, a beszédeket pedig kulturális programok színesítik majd – ismertette.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy a csúcstalálkozó a kormány és három családszervezet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és az Egyszülős Központ szervezésében valósul meg.

Az esemény tematikája a fenntarthatóság és a demográfia összefüggése – mondta, hangsúlyozva: a világ akkor fenntartható, ha születnek gyermekek, ha van kinek továbbadni az örökséget és ha ezt az örökséget „jobb állapotban adjuk tovább, mint ahogy az elődeinktől megörököltük”.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország a világ fejlett országaihoz hasonlóan demográfiai válságban van. A kormány nem a tömeges bevándorlásban, hanem a gyermekek születésében, a családok támogatásában látja a megoldást – emelte ki.

Hozzáfűzte, hogy a családközpontú gondolkodásnak látható eredményei vannak: az elmúlt tíz évben Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv.

A komoly eredmények világszerte sokak figyelmét felkeltették, és „Magyarország a családközpontúan gondolkodók táborát összeterelő erővé vált” – mondta, hozzátéve: a 2015 óta kétévente megrendezett demográfiai csúcs célja, hogy az érdeklődők megismerjék a magyar döntéseket és az eredményeiket, Magyarország pedig tanulhasson mások példáiból.

Borítókép: Budapest, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszél a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs programjának bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2021. szeptember 2-án. Körülbelül hetvenen szólalnak fel a csúcson, amelyet szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában