Ország-világ

2021.09.27. 19:49

Varga Judit: migrációs ügyben beismeréssel ér fel a csend az EU részéről

Litvánia, amely augusztusban lezárta Fehéroroszországgal közös határát az illegális bevándorlás megakadályozásának érdekében, szerdán közölte, hogy immár a fehérorosz fővárosban, Minszkben található nagykövetségén dolgoz fel menedékkérelmeket. Már meg sem lepődünk – írta Varga Judit közösségi oldalán.

A nemrégiben meghozott litván migrációs jogszabály-módosítások is több, a hazai szabályozást – részben vagy teljes egészében – lekövető rendelkezéseket tartalmaznak – mutatott rá az igazságügyi miniszter.

Érdekes, hogy pontosan ugyanezen szabályok kapcsán az Európai Unió Bírósága már megállapította Magyarország kötelezettségszegését. Mégis sehol egy bizottsági felszólító levél, sem egy rossz szó a litván intézkedések ellen – kommentálta Varga Judit.

Litvániába több mint négyezer bevándorló érkezett a nyár kezdete óta, legtöbbjük Irakból. A Litvániával szomszédos Lengyelország és Lettország sürgősségi intézkedéseket vezetett be az illegális bevándorlók bejutásának megakadályozásáért, és csakis a nehéz helyzetben lévőket engedi be, köztük várandós nőket, gyerekekkel és idősekkel érkező családokat.

Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat. Lukasenka azt is közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz gyűjtőhelye az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Mindeközben Lettországban olyan videofelvétel kering, amelyen az országba beengedett egyik család arról számol be: bár turistavízummal, pihenés céljából érkeztek Fehéroroszországba, busszal a Lettországgal közös határhoz vitték és a határ átlépésére kötelezték őket.

Lettország szinte teljes hírzárlatot vezetett be az ügyben, az újságíróknak pedig megtiltották, hogy a határ menti térségbe menjenek,

a hatóságok mindössze hivatalos közleményeket adnak ki, illetve csak néhány videofelvételt tesznek közzé a helyzettel kapcsolatban kialakult eseményekről – írja az MTI.

Emlékszünk még arra, mi volt 2015-ben, mikor elsőként és majdhogynem egyedüliként Európában kiálltunk határaink védelméért? – tette föl a költői kérdést bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

Akkor a nyugati balliberális politikusok és a brüsszeli buborék magukból kikelve tiltakoztak a magyar szabályozások miatt és a téma azóta sem került le a napirendről. Meglepő, hogy a jogállamiság bajnokai most csendben vannak. Ezen a példán is látszik, hogy

a kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben.

De nézzük mostani helyzet jó oldalát, a csend felér egy beismeréssel – mutatott rá Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában