Ország-világ

2021.09.30. 20:19

Věra Jourovát nem aggasztja, hogy a baloldal felfüggesztené a jogállamiságot Magyarországon

A jogállamiság felfüggesztésével kampányol a magyar baloldal, ez azonban nem ad okot aggodalomra a magyar jogállamiságért folyamatosan aggódó Európai Bizottság alelnöke szerint.

Ah elmúlt hónapokban a magyar baloldal többször is arról beszélt, hogy ha a 2022-es országgyűlési választásokon hatalomra kerülnének, felfüggesztenék a jogállamot. Szeptember 14-én például egy tévéműsorban fejtették ki baloldali vezető politikusok, hogyan képzelik el a hatalomváltást írja a V4NA hírügynökség.

Az ATV politikai és közéleti csatorna adásában nagy volt az egyetértés a baloldali pártok képviselői között, többek között

szó esett az alaptörvény felfüggesztéséről, bizonyos emberek, illetve jogerős ítélet nélkül vállalkozók bankszámláinak befagyasztásáról.

Ezzel kapcsolatban a V4NA írásban fordult Věra Jourovához, a magyar jogállamiságért gyakran aggódó Európai Bizottság alelnökéhez, az Európai Parlament európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosához.

Arról kérdezték, hogy mi a véleménye, felfüggeszthető-e a jogállam egy uniós tagállamban, hiszen az elmúlt hetekben számtalanszor felmerült a magyar baloldal részéről, hogy ha hatalomra kerülnének a jövő évi országgyűlési választások után, akkor felfüggesztenék a jogállamot annak érdekében, hogy egyszerű többséggel tudjanak kétharmados törvényeket és az alkotmányt megváltoztatni. Csorbítanák a parlament hatásköreit azzal is, hogy a hatályos törvényeket megkerülve kormányrendeletekkel hoznának döntéseket.

Az Európai Bizottság kettős mércéjét mutatja, hogy az EB alelnökének szóvivője megkeresésünkre csak annyit reagált:

nem kommentálják senki észrevételeit, különösen az országos politikai viták kontextusában.

Vagyis az, hogy a baloldal a jogállamiság felfüggesztésével, törvények önkényes megváltoztatásával, politikusok, újságírók, vállalkozók börtönbezárásával fenyegetőzik, nem ad okot aggodalomra az EB szerint.

A V4NA az üggyel kapcsolatban levélben fordult a LIBE-bizottsághoz is, melynek delegációja épp a napokban tartózkodik Magyarországon. Tájékoztatást kértek arról, hogy budapesti tartózkodásuk alatt felhívják-e a magyar baloldali politikusok figyelmét arra, hogy a jogállamiság felfüggesztése az Európai Unióban semmilyen indokkal sem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában