természeti csapás

2021.10.21. 14:35

Közel kétszáz halottja van az ítéletidőnek Indiában és Nepálban

Csaknem kétszázan vesztették életüket Indiában és Nepálban a napok óta tartó heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Hivatalos adatok szerint Nepálban 88-ra, Indiában pedig 102-re emelkedett az ítéletidő áldozatainak száma. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő napokban is hatalmas esőzések várhatók. Szakértők az éghajlatváltozásban és az erdőirtásban látják a Dél-Ázsiát sújtó szélsőséges időjárás és az azt kísérő hatalmas pusztítás okát.

Nepálban legalább 88-an vesztették életüket, köztük egy család hat tagja, aki házát elsodorta egy sárlavina. Indiában, a himalájai Uttarakhand államban 55-en vesztették életüket, köztük egy család öt tagja, akit otthonukban lelt a halál egy földcsuszamláskor. A pusztítás hidakban és utakban okozott károkat, és több falut elvágott a külvilágtól.

A hadsereget is mozgósították, hogy sikerüljön mielőbb kapcsolatot teremteni az elzárt térségben élő emberekkel.

Uttarakhand természeti katasztrófákért felelős illetékese, S. Murugesan elmondta, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, miután több embert eltűntként tartanak nyilván. Köztük van húsz turista, aki gleccsertúrán vett részt, amikor nyoma veszett.

Nyugat-Bengál államban öten meghaltak, és csaknem négyszáz otthonban keletkeztek károk. Emellett ezreket kellett kitelepíteni a megáradt folyók közeléből – mondta el egy tisztségviselő. A meteorológiai szolgálat vörös riasztást adott ki Nyugat-Bengálra a heves esőzések miatt.

Keralában, India déli részén 42-en vesztették életüket a múlt hét óta. Az állam egyes körzeteiben ugyancsak jelentős mennyiségű csapadék várható.

Három évvel ezelőtt, 2018-ban közel ötszázan haltak meg Keralában az elmúlt évszázad legsúlyosabb áradásaiban.

A nepáli és az indiai mentési műveletekben részt vevő vöröskereszt rámutatott: a két ország lakosságát a világjárvány és az éghajlati katasztrófák egyaránt sújtják, emberek millióinak életét és megélhetését veszélyeztetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában