Ország-világ

2021.10.30. 08:22

Luxuséletet él a gazdákat megrövidítő Bige (videó)

A baloldal választási kampányát támogató milliárdos, Bige László nem titkolja az évek során felhalmozott vagyonát, szeret nagy lábon élni, vadászni jár Erdélybe, sőt Afrikába is, saját helikopterrel repked nyíregyházi birtokáról a nagyvilágba. A luxus életmódot a baloldali politikai kapcsolataival megalapozó oligarcha hét éven át folytatott kartelltevékenységet, és a műtrágyapiacon kialakított egyeduralmával jelentős károkat okozhatott a gazdáknak.

Nyíregyháza, 2011. december 27. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke. A felvétel a nyíregyházi Korona Hotelben tartott sajtótájékoztatón készült. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az erdélyi Kovászna megye hegyei között fekszik ezer méter magasan a nagyjából ezer lelket számláló Komandó község. A festői szépségű település nyugalmát csak egyszer-egyszer zavarja meg egy érkező helikopter, ilyenkor a községben tudni lehet: Bige László érkezett pihenni vagy vadászni. Bige és családja nem szakadt el teljesen szülőföldjétől, az üzletember gyermekeinek számos érdekeltsége volt és van Erdélyben és Romániában, Bige pedig Komandóra megy, ha el akar vonulni a világ elől – írja a Magyar Nemzet.

Saját vadászterülete is van az ezeréves magyar határon, ahol egy alkalommal akkora szarvasbikát lőtt, amely a hírekbe is bekerült. A trófeáért végül 24 ezer eurót fizetett 2011-ben. Bige László egyébként Afrikába is jár rendszeresen vadászni. Az üzletember mindemellett a helyi sportélet mecénásaként is fel szokott lépni: támogatja a komandói focicsapatot.

Hárommilliárdos helikopter

Bige László egy Aerospatiale AS365 Dauphin II-essel repked jelenleg Nyíregyháza, Komandó, a Bige Holding gyárai és a világ más részei között.

Egy alkalommal meg is örökítették, amint Budapest belvárosában a Hotel President tetején kialakított helikopter-leszállón landolt, illetve később felszállt az említett légi jármű.

A helyszíni felvétel készítője egy internetes blogon számolt be az eseményről még 2011-ben. Mint írta, a Szabadság tér éttermeinek vendégei kiejtették a kezükből az evőeszközt, ahogy az öttonnás ezüst monstrum hangosan kerepelve alá ereszkedett a szálloda tetejére.

A légi jármű több mint tízmillió dollárba került, ami jelenleg mintegy hárommilliárd forint.

A fotók alapján belülről nagyjából úgy néz ki, mint egy luxuslimuzin, maximális sebessége óránként jóval 300 kilométer feletti. Bige korábban maga is beszélt arról, hogy olykor saját helikopterével közlekedik.

Törvényen felül álló

– Sok mindenbe belemegy, akár kockázatos dolgokba, csínyekbe is, így alapozta meg a vagyonát.

Ez az attitűdje állhat a büntetőügye mögött is, amelyben a vádak szerint saját cégét károsította meg.

De ilyennek látom ezt a helikopter-leszállópályát is, amelyet azért épített meg, mert neki nincs ideje, nagyon fontos ember lett, repkednie kell külföldre és a gyárak között – mondta Bigét ismerő forrásunk, aki felidézte partizános interjúját, amelyben a milliárdos tagadja, hogy ő lenne az „új Simicska”.

– Tény, hogy nem szokott pártokat megvenni, mint ahogy Simicska tette a Jobbik kapcsán, inkább egyéneket próbál függő helyzetbe hozni – mesélte informátorunk. Hozzátette: Bige László nagyon büszke arra amit elért, szerinte annyira, hogy azt gondolja magáról, törvényen felül áll, mindenkit meg tud vásárolni.

Erre utal az is, hogy a közelmúltban a Partizán nevű csatornán adott interjúban gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó nyomozás miatt. Ezt nem lehet máshogy értelmezni, minthogy

a baloldali oligarcha megfenyegette az igazságszolgáltatást.

Később homályosan beszélt még állítólag birtokában lévő dokumentumokról, amiket – úgymond – nem fél használni. Jelenleg Bige bírósági eljárás alatt áll, mert a vádirat szerint öt munkatársával közösen kétmilliárd forinttal károsította meg a saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott.

A Forbes magazin szerint a tizenkettedik leggazdagabb magyar, a 115,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige László a Klubrádió műsorában október elején egyértelművé tette, hogy beszáll a baloldal választási kampányába, mindenképpen támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri az ellenzéki előválasztást. Úgy fogalmazott: minden sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány. Ezzel a kijelentésével Bige sokat elárult arról, hogy

a jelenlegi helyzetében személyesen érdekelt a kormányváltásban.

Az év elején egyébként már finanszírozott a baloldalnak egy több tízmillió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Érdekesség, hogy az adatok értelmezésében több elemző, például a Republikon Intézet vezetője, a Gyurcsány-kormány egykori SZDSZ-es államtitkára, Horn Gábor is segített.

Megrövidített gazdák

A műtrágyakirálynak is nevezett Bige vélhetően abból a pénzből is fordíthat nagyobb összegeket a baloldali kampányra, amit a gazdáknak súlyos károkat okozó versenykorlátozással halmozott fel. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban rekordösszegű, 14 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt, ebből 11 milliárd a baloldali milliárdos cégcsoportját sújtotta. A hivatal négy éven át tartó vizsgálata ugyanis megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A GVH sajtószóvivője a Mediaworks Hírcentrumának elmondta, hogy

a kartellező cégek jelentős kárt okozhattak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt és az importlehetőséget.

Mindezzel megkárosíthatták a fogyasztókat is, hiszen hét éven át mindenki megfizethette az áremelkedést, aki zöldséget és gyümölcsöt vásárolt.

Borítókép: Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke a nyíregyházi Korona Hotelben 2011. december 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában