iszlamista terror

2021.10.27. 09:50

Megtámadtak egy iraki falut az Iszlám Állam fegyveresei

Legalább 11 ember meghalt kedd este Irakban egy falu elleni támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei követhettek el az ország keleti részén – jelentette két biztonsági forrás.

A támadás célpontja a Dijála tartománybeli ar-Rasad falu volt, ahol 11 ember meghalt és 13 megsebesült – közölte egy helyi biztonsági forrás. Egy másik forrás, arra hivatkozva, hogy az áldozatok között civilek is vannak, arról számolt be, hogy a rajtaütés egy olyan település ellen irányult, amelynek lakói között a biztonsági erők számos tagja él. Az első forrás szerint a területet lezárták, és erősítést küldtek átfésüléséhez.

Hét évvel ezelőtt, 2014-ben az IÁ Irakban és a szomszédos Szíriában rendkívül gyorsan hódított meg hatalmas területeket. Három évvel később előbb Irakban sikerült gátat vetni a dzsihadisták előre törésének, majd két évvel később Szíriában is. Ennek ellenére

a szélsőségesek továbbra is fenyegetést jelentenek, és mindkét országban folytatják a támadásokat.

Szeptember elején az iraki szövetségi rendőrség 13 tagját ölték meg az IÁ emberei az észak-iraki Kirkuk közelében egy ellenőrzőpont elleni támadásban.

Az ENSZ 2021 elején közzétett jelentése szerint az IÁ nagyrészt titkosan van jelen Irakban és Szíriában, és a két ország közötti határ mindkét oldalán folyamatos lázadást szít. A jelentés szerint ebben a két országban a dzsihadista szervezet mintegy tízezer aktív harcost tart fegyverben.

Az utolsó nagyszabású támadás, amelynek elkövetését az iraki szélsőséges szervezet vállalta, egy piac ellen történt júliusban a bagdadi Szadrváros síita negyedében. A terrorakciónak mintegy 30 halálos áldozata volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában