nem egyeztette a külpolitikát

2021.11.06. 22:34

Felfüggesztették hivatalából a líbiai külügyminisztert

Líbia háromfős elnöki tanácsa szombaton felfüggesztette tisztségéből Najla Mangus külügyminisztert hivatali teendőinek megsértésére hivatkozva, és megtiltotta számára, hogy külföldre utazzon – közölte az államfői testület szóvivője.

Najva Vahiba megerősítette annak a dokumentumnak a hitelességét, amelyet a közösségi médiában tettek közzé, és amely szerint az intézkedést azért rendelték el, mert Mangus nem egyeztette az ország külpolitikáját az elnöki tanáccsal.

A Líbia al-Ahrar állami televíziócsatorna arról számolt be, hogy a külügyminisztert az általa elkövetett szabálytalanságok kivizsgálásának idejére függesztették fel. A vizsgálatot különleges bizottság fogja lefolytatni élén Abdullah al-Lafival, Líbia Elnöki Tanácsa elnökének helyettesével.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy szeptemberben Líbia Egyesült Államokba, Ománba és az Arab Ligához akkreditált nagykövetei panaszt tettek a főügyészségen, amiért szerintük a miniszter túllépte hatáskörét, amikor visszahívásukat követelte felhatalmazásuk lejártára hivatkozva. A nagykövetek kinevezése és leváltása ugyanakkor az elnöki tanács jogkörébe tartozik.

Az utazási tilalom miatt Mangus előreláthatóan nem fog tudni részt venni a november 12-én Párizsban megrendezendő Líbia-konferencián, amelynek célja előkészíteni a december 24-én esedékes elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra kitűzött parlamenti voksolást.

Líbiában – amely a Kadhafi elleni puccs után gyakorlatilag kettészakadt – évekig heves harcok dúltak az ország keleti és déli részén komoly háttérrel rendelkező Halífa Haftar tábornok csapatai, illetve a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban működő, nemzetközileg elismert kormány erői között. Mindkét oldalt külföldi hatalmak is támogatták katonailag, a szembenálló felek pedig nagyjából – az ENSZ támogatásával – egy éve kötöttek tűzszünetet.

Líbiát év eleje óta átmeneti kormány irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a választásokat, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

Címkék#Líbia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában