Belpolitika

2021.11.22. 15:05

Könnygázzal oszlattak fel ellenzéki tüntetéseket Bangladesben

A volt bangladesi miniszterelnök, a korrupcióért elítélt Hálida Zia külföldi gyógykezelésének engedélyezéséért tüntettek Banglades több városában hétfőn, a Dakkában összegyűlt többezres tömeget a rendőrség könnygázzal oszlatta fel, legalább húszan megsebesültek.

A rendőrség szerint mintegy hétezren demonstráltak a fővárosban, a tüntetés szervezői szerint viszont több mint 15 ezren gyűltek össze, sokan a Zia vezette, 2001-től 2006-ig kormányzó Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) színeiben.

Hatósági források szerint a BNP aktivistái több városban összecsaptak a biztonsági erőkkel, Banglades északi részén három újságíró is megsebesült.

A jelenlegi miniszterelnök, Haszina Vazed riválisának tartott, 76 éves Zia november elején került be a dakkai kórház intenzív osztályára, orvosai ekkor azt mondták, a szükséges gyógykezelésre az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba vagy Németországba kellene utaznia, mert sehol a térségben nincs számára megfelelő ellátás.

Az egyebek között veseelégtelenséggel és szívbetegséggel küszködő politikust 2018-ban 10 év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt, 2020-ban ezt az ítéletet humanitárius okokból házi őrizetre változtatták.

Haszina Vazed a múlt héten újságíróknak azt mondta, a maga részéről mindent megtett Zia ügyében, akinek sorsáról a bíróság dönt.

A BNP részéről azt hangoztatták, hogy politikailag motivált ítélet született. Zia orvosa pedig, a párt alelnöki tisztét is betöltő Záhid Hosszein arra mutatott rá, hogy a volt miniszterelnök egészsége tovább romlott az őrizet alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában