status quo

2021.11.09. 14:50

Panama nem ismeri el, a bolívári szövetség viszont üdvözli a nicaraguai elnök újraválasztását

Panama nem tartja legitimnek a nicaraguai általános választást, és nem ismeri el az eredményét, a bolívári országok szövetsége (ALBA) viszont üdvözli Daniel Ortega hivatalban lévő államfő újabb, sorban immár negyedik választási győzelmét.

A panamai külügyminisztérium közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vasárnap tartott általános választáson nem voltak meg a minimális garanciák sem a szabad, igazságos és átlátható választási folyamat lebonyolításához. A tárca felszólította a nicaraguai kormányt, hogy tegyen eleget a nemzetközi kötelezettségeinek, haladéktalanul engedje szabadon a politikai foglyokat, állítsa helyre a polgári és politikai jogokat.

A tíz latin-amerikai országot, a többi között Venezuelát, Bolíviát, Kubát és magát Nicaraguát is tömörítő úgynevezett bolívári szövetség, az ALBA ugyanakkor gratulált Daniel Ortegának az újabb győzelemhez. A Hugo Chávez néhai venezuelai és Fidel Castro néhai kubai vezető által 2004-ben létrehozott szövetség szerint a közvetlen és közvetett nyomásgyakorlás és fenyegetések ellenére a nicaraguai nép demokratikus és polgári felelősséget mutatott aktív választási részvételével.

Nicaraguában vasárnap általános választást tartottak, megválasztották az ország elnökét és parlamentjét.

A csaknem összes voks összeszámlálása alapján Ortega a szavazatok 75,92 százalékát szerezte meg,

és szinte százalékra pontosan ugyanennyi szavazatot szerzett az ő nevével fémjelzett szandinista párt is, 75 helyet szerezve a 92 fős egykamarás parlamentben.

A 75 éves Daniel Ortega, korábbi marxista gerilla és az Egyesült Államok hidegháborús ellenfele, a negyedik egymást követő ciklusban is megőrizte tisztségét.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már a választás előtt színjátéknak nevezte a vasárnapi voksolást. Josep Borrell, az Európai Unió nevében a szavazás után közzétett nyilatkozatában kijelentette: Daniel Ortega az ország alkotmányát figyelmen kívül hagyva megszüntette a választási versengést és ezzel megfosztotta a nicaraguai népet a szabad, hiteles, inkluzív, tisztességes és átlátható választáshoz való jogától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában