Konfliktus

2021.12.08. 10:45

Élve égettek el falusiakat mianmari katonák

Mianmari katonák élve elégettek tizenegy falusit, köztük hat kamaszt az ország északnyugati részén kedden – számoltak be szemtanúk és helyi hírforrások szerdán.

A közösségi médiában megjelent felvételeken és fényképeken elszenesedett holttestek voltak láthatók hátrakötött kézzel.

Médiaértesülések szerint száz katona rohanta le a mianmari Szagaing térségben található Don Taw faluját kedd reggel.

„A testvérem egyetemi hallgató volt, csupán 22 éves” – mondta el az egyik áldozat rokona. „Amikor a katonák bevonultak, futni kezdtünk, de őt elfogták és megölték” – tette hozzá.

A 2021 áprilisában a junta ellenzőiből alakult ellenzéki „nemzeti egységkormány” egyik szóvivője nyilvánosságra hozta a meggyilkoltak névsorát. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. Közleményében azt írta: a hadsereg tevékenysége kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

„Ezek tisztán és egyszerűen terrorcselekmények” – szögezte le.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást az NLD nyerte. A puccs óta az országban káosz és erőszak pusztít. A katonaság könyörtelen támadásokat indított a tiltakozók ellen.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a puccs óta legalább 1300 ember vesztette életét és több mint tízezret letartóztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában