Kié a felelősség?

2022.01.05. 15:55

Egyre többször bántalmazzák szexuálisan a női rabokat transznemű társaik

Több férfi is, magát transzneműnek vallva kapott áthelyezési engedélyt női börtönbe az Egyesült Államokban.

Egyre több nőt bántalmaznak szexuálisan magukat transzneműnek valló, biológiai férfi fogvatartottak a női börtönökben köszönhetően annak, hogy a magukat transzneműnek vallók áthelyezését engedélyezték az államban - írja a V4NA Hírügynökség.

A Washington állambéli Gig Harborban található büntetés-végrehajtási intézet egyik fogvatartottja elárulta, hogy szemtanúja volt az esetnek amikor a transznemű, biológiailag férfi rabtársaik szexuálisan zaklatnak női foglyokat. Ezeket a férfiakat azok után helyezték át női börtönökbe, hogy elkezdtek transzneműként tekinteni magukra.

A névtelenséget kérő egykori fogvatartott több szexuális zaklatásról is beszámolt a női börtönben. A nő szerint több fogvatartott nő is panaszt nyújtott be az intézet személyzetéhez, és zaklatással vádoltak egy Jazzy nevű transznemű nőt.

Az egyik incidens során a fogvatartott aludt, amikor arra ébredt, hogy Jazzy a felálló péniszével szexuális aktust kezdeményezett vele. Az esetet jelentették is a börtön személyzetének, azonban ők nem merték megbüntetni a transznemű nőt, mert a felelősségre vonás során Jazzy kibújt a felelősség alól, és homofóbiával vádolta meg az áldozatát.

A névtelenséget kérő volt elítélt szerint a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos eljárások során a börtön személyzete hajlamos a transznemű fogvatartottaknak enyhébb büntetéseket kiszabni, hogy elkerüljék a diszkrimináció miatti felelősségre vonást. Az intézményben elutasították a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, és a sértettet okolták. A Jazzy által bántalmazott nőt megbüntették, mert a börtönben hamis nemi erőszakról szóló esetet jelentett, és ezért magánzárkába is helyezték. Azonban Jazzyt soha sem rótták meg, vagy helyezték magánzárkába, annak ellenére, hogy sorozatosan követett el ilyen bűncselekményeket.

Egy egykor börtönőrként dolgozó férfi, Scott Fleming szerint ez azért fordulhatott elő, mert egyes elítéltek szándékosan manipulálják a rendszert és és kihasználják azt, hogy a transzneműek kérhetik az áthelyezésüket a női börtönökbe. Azok a fogvatartottak, akik élnek ezzel a lehetőséggel, a szabadulásuk után visszatérnek az eredeti nemükhöz, és nem vallják magukat többet transznak.

Az egykori fogvatartott elmondta, hogy a börtönbüntetése során az erőszakoló transznemű férfi elmondta neki, hogy rendelkezik férfi nemi szervvel, és ki tudta kerülni az orvosi vizsgálatokat, méghozzá úgy, hogy sírást színlelt, illetve előítélettel vádolta a börtön személyzetét. Jazzy ezzel hatékonyan tudta manipulálni a vizsgálókat, akik így vizsgálat nélkül engedélyezték az átvitelét a női börtönbe.

De nem ez a biológiailag férfi személy volt az egyetlen, aki hatékonyan megkerülte az ellenőrzést, egy magát Zoee Marie Andromeda-Love Hercegnőnek nevező, a nemi átmenetet el sem kezdő transznemű nő is szexuálisan bántalmazott egy női fogvatartottat.

Novemberben a Women’s Liberation Front nevű szervezet pedig pert indított Kalifornia állam ellen a női börtönökben elkövetett hasonló szexuális zaklatások miatt. A kereset szerint a kaliforniai büntetés-végrehajtásért felelős minisztérium nőket veszélyeztet azzal, hogy biológiai férfiakat helyez el női börtönökben.

Kalifornia államban eddig több mint 260 elítélt kérte áthelyezését transzneműségre hivatkozva 2021. január 1. óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában