Kétszer ad, aki gyorsan ad

2022.01.21. 14:24

Miniszterelnökség: azonnali gyorssegélyt biztosít a Hungary Helps Program Ghánának

Részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a közel száz sérülttel és halálos áldozattal járó ghánai Bogoso közelében bekövetkezett robbanásos katasztrófában érintett embereknek - közölte a Miniszterelnökség pénteken.

A közlemény szerint 

Magyarország kormánya a Hungary Helps Programon keresztül 5 millió forint humanitárius gyorssegélyt juttat el Ghánába, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és helyi partnerszervezetével együttműködésben a túlélők életmentő ellátására, mentési munkálatokra fognak fordítani.

 

Ghána az Európába irányuló migráció egyik forrásországa, a magyar kormány humanitárius segítségnyújtási programjának kiemelt helyszíne - írták.

 

Az elmúlt években a Hungary Helps Program elsősorban gyermekvédelmi, oktatási és szakképzési intézményeknek nyújtott segítséget anyagi támogatással és önkéntes programján keresztül. Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete január közepén, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára pedig 2021-ben látogatott el az afrikai országba, ahol több, a magyar program által támogatott projekthelyszínt is megtekintettek - áll a közleményben.

Hatalmas robbanás történt Ghána nyugati részének egyik bányászati régiójában csütörtökön, épületek százai dőltek össze. A detonáció déltájban következett be egy, a fővárostól, Accrától mintegy 300 kilométerre nyugatra fekvő bányászváros, Bogoso közelében, Apiate kisvárosban.

 

Az ásványkincsekben gazdag régióban található helyszínről készült videofelvételeken nagy kráter, kiégett házak, sok holttest és több száz méter hosszan szétszóródott törmelék látható.

 

Az első vizsgálatok szerint az egyik bányavállalat robbanóanyagot szállító teherautója ütközött össze  motorkerékpárral és egy harmadik járművel. A baleset helyszínéhez közeli transzformátor váltotta ki a detonációt - tudatta a tájékoztatási miniszter.

 

A robbanás mintegy 500 épületet érintett, amelyek közül sokat a földdel tett egyenlővé, míg másokon repedések keletkeztek. Folynak a kutatási és mentési munkálatok esetleges túlélők után.

 

Ghánában gyakoriak a halálos kimenetelű bányabalesetek, de leggyakrabban kisebb, többnyire illegális bányák összeomlásával járnak. Tavaly júniusban legalább kilenc ember meghalt ilyen bányabalesetben Észak-Ghanában.

 

Ghána Afrika második legnagyobb aranytermelője Dél-Afrika után.

Borítókép: emberek a robbanás által lerombolt épületek mellett Apiate kisvárosban 2022. január 20-án (Eric Yaw Adjei/ConnectFM/TV3/AFP)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában