Magyar érdek is

2022.01.11. 11:38

Szijjártó: Magyarország támogatja a béke és rend helyreállítását Kazahsztánban (videók)

Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban - jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta: 

az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa, és azon belül Közép-Európa biztonságát.

Nekünk az az érdekünk, hogy Közép-Ázsiában béke és stabilitás legyen, a mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek, hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek vagy a radikális, szélsőséges ideológiák terjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak kiindulni egy-egy térségből 

- húzta alá.

A miniszter tájékoztatása szerint közös nyilatkozatot fogadtak el a délelőtti virtuális tanácsülésen, amelyen ő maga is részt vett a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében. Ebben a dokumentumban elítélték az erőszakot, a vandál cselekedeteket, valamint kinyilvánították szolidaritásukat a kazah emberekkel, és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt.

A zavargásokká fajuló kazahsztáni tüntetések kapcsán kijelentette: "pontosan tudjuk tapasztalatból, hogy mi szokott ilyenkor történni a nemzetközi politikai színtéren: általában jönnek az úgynevezett emberi jogvédő szervezetek, jönnek bizonyos országok, akik majd mindenfajta kritikákat akarnak megfogalmazni, meg el akarnak fogadni elítélő nyilatkozatokat".

Leszögezte azonban, hogy ennek most nincsen helye, inkább azt kell biztosítani, hogy megelőzhetők legyenek a jövőben a mostanihoz hasonló, "aggodalmat kiváltó, erőszakos" események.

Nem szabad felmentést adni semmilyen erőszakos esemény kapcsán az elkövetőknek, és nem szabad teret engedni a terrorista vagy szélsőséges ideológiát terjesztő szervezeteknek

 - mondta.

 Szijjártó Péter szerint a történtek megmutatták azt is, hogy mekkora jelentősége van a gazdaságfejlesztési programoknak a térségben, mivel gyakorlatilag a gazdasági fejlődés adja a stabilitás és a béke alapját. Ezért a kormány támogatja a Türk Tanács befektetési alapjának létrehozását, amelynek segítségével további beruházások kezdődhetnek majd Közép-Ázsiában - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is, hogy sikerült hazajuttatni minden, segítséget kérő magyar állampolgárt Kazahsztánból, hétfőn éjfél körül landolt a honvédség repülőgépe Kecskeméten, fedélzetén az orosz támogatással Moszkva környékére evakuált személyekkel.

Borítókép: Facebook / Szijjártó Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában