Előre

2022.01.12. 11:23

Varga Mihály: javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a Világbank, 5 százalék lehet az idei bővülés

A Világbank javította idei magyar GDP-prognózisát; a nemzetközi szervezet szerdán publikált jelentésében azzal számol, hogy a magyar gazdaság – a tavalyi 6,8 százalék után – idén 5 százalékkal bővül a júniusban várt 4,7 százalékkal szemben.

Miközben a világgazdaság növekedési kilátásait rontotta, a magyar gazdaságét javította legfrissebb előrejelzésében a Világbank. A nemzetközi szervezet szerdán publikált jelentésében azzal számol, hogy a magyar gazdaság – a tavalyi 6,8 százalék után – idén 5 százalékkal bővül a júniusban várt 4,7 százalékkal szemben. Előrejelzésük szerint a bővülés üteme jövőre 4,3 százalék lehet. 

Varga Mihály pénzügyminiszter az adatok kapcsán közösségi oldalán kifejtette: A  kormány azért dolgozik, hogy megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt, és a lassuló világgazdasági környezetben is dinamikus növekedési pályán tartsa a magyar gazdaságot.

A globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését ugyanakkor rontotta a Világbank a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások miatt.

A világgazdaság kilátásai (Global Economic Prospects, GEP) című jelentésében a szervezet azzal számol, hogy idén 4,1 százalékkal nő a globális gazdaság a tavaly júniusban várt 4,3 százalék helyett.

A jelentés összeállítói egyben 0,2 százalékponttal 5,5 százalékra fogták vissza a globális GDP tavalyi növekedésére vonatkozó becslésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában