Mérleg

2022.02.10. 11:11

A franciák többsége szerint Macron alatt romlott a közbiztonság

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint Franciaországban az emberek többsége nem érzi magát biztonságban és sokak szerint a bűnözés elleni küzdelem sem megfelelő.

Egyre elégedetlenebb a francia lakosság Emmanuel Macron államfővel, legalábbis ez derül ki egy frissen elvégzett közvélemény-kutatásból – írja a V4NA hírügynökség. A felmérést a Fiducial-Odoxa nevű cég készítette a Le Figaro napilap megbízásából, és arra világít rá, hogy a terrorizmus elleni küzdelem az egyetlen olyan terület, amelyet kielégítőnek találtak a válaszadók, bár erre a kérdésre is csupán 51 százalék válaszolt igennel.

Összességében úgy vélik a válaszadók, hogy a francia államfő ötesztendős mandátuma alatt sokat romlott a közbiztonság az országban. 

A megkérdezettek 62 százaléka szerint ugyanis rossz Emmanuel Macron mérlege biztonsági szempontból. Összehasonlításképp a cikk kitér arra, hogy ez a számadat Macron elődje, François Hollande idején 58 százalék volt, a jelenlegi elnök eredményei tehát alulmúlják az előző kormány statisztikáit.

A felmérésből kiderül, hogy 

a lakosság túlnyomó része, 74 százaléka a francia kormány bűnözés elleni küzdelmét nem tartja megfelelőnek, és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben elért eredmények sem megfelelőek a válaszadók 58 százaléka szerint. 

Az utóbbi témával kapcsolatban különösen a nagyvárosokban élők elégedetlenek, ugyanis 65 százalék szerint a nagyobb városokban és azok környékén a francia kormány drogellenes harca nem megfelelő.

A francia kormány igencsak rosszul teljesített a zaklatás és a szexuális jellegű bűncselekmények elleni küzdelem terén is: a megkérdezettek 69 százaléka elégedetlen az ország vezetésének eredményeivel, holott ez volt Emmanuel Macron ötéves ciklusának egyik lényeges pontja. 

A válaszadók nincsenek megelégedve a rendőrségi jelenléttel sem, 61 százalékuk úgy ítéli meg, hogy nincs elég rendőr a terepen, 76 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a francia államfő nem becsüli meg a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában