Németország

2022.02.10. 10:00

Hamis nyelvvizsga-bizonyítványokat adtak a migránsoknak

Tíz ember ellen emeltek vádat, akik pénzért cserébe hamis nyelvvizsga-bizonyítványokat szerezhettek migránsoknak. A fő vádlott egy bevándorlóknak alapított nyelviskolát vezet – írja a V4NA.

A flensburgi jelentések szerint az elkövetők pénzért cserébe országszerte hamis nyelvvizsga-bizonyítványokat szereztek bevándorlóknak, bizonyítva, hogy sikeresen letették a vizsgát – írja a Junge Freiheit. A migránsoknak egy úgynevezett B1-es tanúsítványra van szükségük, amikor letelepedési engedélyt kérnek. A külföldiek nagy része azonban rendszeresen megbukik a nyelvvizsgán, 2019-ben körülbelül a vizsgázók fele nem tudta teljesíteni a nyelvi követelményeket.

A hamisított dokumentumokat Németország különböző pontjain állították ki, a rendőrség ezért úgy gondolja, hogy szervezett bűnözésről lehet szó. Emiatt kereskedelmi csalás és okirat-hamisítás gyanújával nyomoz a hatóság. Az ügy első számú vádlottja egy bevándorlóknak alapított nyelviskola vezetője.

Korábban is előfordultak hasonló esetek. 2012-ben például az Észak-Rajna–Vesztfália tartományi bűnügyi hivatal nyomozást folytatott egy nyelviskola ellen, mert tömeges csalásra figyeltek fel az államilag támogatott integrációs tanfolyamok alatt. Az üzemeltető állítólag a németországi teszteken szándékosan megjelölte a helyes válaszokat, így a migránsok könnyen teljesíthették a nyelvvizsgát.

Borítóképünk illusztráció: Az Ute Bock Egyesület egyik önkéntese (j2) német nyelvet tanít menekülteknek Bécsben 2016. február 23-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában