Poszt-trauma

2022.02.23. 14:34

Liberálisok egymás között: „Soros felől el lesz zárva a pénzcsap”

Winkler Róbert elkottyantott egy kulisszatitkot az 1990-es évek idilli korszakából.

Kis Ferenc

Sok beszédnek sok az alja, főleg, ha magukat liberálisnak és felettébb haladónak, de leginkább a szakma csúcsának tekintő médiamunkások osztják egymásnak és a közönségnek az észt. De előfordulnak pillanatok, amikor felszínre tör néhány gyöngyszem is a cibetmacskában érlelt kávé, a hasmenésdopping és a mackónadrág-kiállítás között, tetszőleges sorrendben, mindezt a pekingi téli olimpiára fókuszálva.

 

Nagyjából ebben a keretezésben mozogtak a 444.hu podcastjának vasárnapi epizódjában a szereplők, Bede Márton, Új Péter és Winkler Róbert. A laza stílusú trécselés közben pillanatokra felvillantak komolyabb témák is, például szóba került a Magyar Narancs nevű hetilap „hőskorszaka”, amikor már az SZDSZ einstandolta az eredetileg a Fidesz által alapított újságot. Az apropót Vágvölgyi B. András és Nádori Péter, a Magyar Narancs első két főszerkesztője szolgáltatta, akikre egy könyv fordítása kapcsán utaltak. Ha már szó esett róluk, Winkler Róbert, aki akkoriban a lap munkatársa volt, elkottyantott egy kulisszatitkot abból az idilli korszakból, amikor még igazi sajtószabadság tombolt, hiszen a média 80-85 százalékát ők uralták. Tehát Winkler arról beszélt, hogy Nádori főszerkesztősége idején, valamikor az 1990-es évek első felében,

jöttek a rokonszenves liberális politikusok üzengetni, hogy ez így nekik nem tetszik, és el lesz zárva a pénzcsap.

– A Postabank felől? – kérdezett közbe Új Péter, mire Winkler azt mondta: Nem. A Soros-alapítvány felől.

 

Annyit érdemes tudni, hogy nagyjából 1992-ben történt meg az a váltás, amely után teljesen az SZDSZ szócsöveként üzemelt a Magyar Narancs. Erről a váltásáról Vágvölgyi B. András a Magyar Hírlapnak 1992 szeptemberében elárulta, hogy Soros György adta a szükséges anyagi hozzájárulás döntő hányadát, 20 millió forintot. Ezt persze tudtuk, az amerikai spekuláns nyíltan támogatta a hetilapot, mint ahogy egyébként a 444.hu portált is finanszírozza a Soros-alapítvány. De az, hogy liberális, vagyis vélhetően egykori SZDSZ-es politikusok csuklóztatták az állítólag független és objektív szerkesztőséget, hogy majd ők elzáratják azt a bizonyos pénzcsapot Gyuri bácsival, ha a lap nem tartja a „jó irányt”, a legközvetlenebb bizonyítéka a totális pártirányításnak.

 

Innentől kezdve, ha bárki a baloldalról a sajtószabadságot, illetve a konzervatív, nemzeti elkötelezettségű sajtó függetlenséget kéri számon rajtunk, csak annyit kell üzenni nekik, hogy érdeklődjenek Soros Györgynél meg a „liberális” politikusoknál, de esetleg javasolhatjuk nekik további kutakodásra a cibetmacska hátsó felét is.

Borítókép: Winkler Róbert liberális újságíró (Forrás: Facebook)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában