Ukrán válság

2022.02.20. 18:21

Putyin Kijevet hibáztatta a Macronnal folytatott telefonbeszélgetésben

Az ukrán biztonsági erők provokációi állnak a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásának hátterében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során a Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint.

A moszkvai közlemény szerint a tárgyalás során komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a Donyec-medencei kontaktvonalon kialakult helyzet hirtelen romlása miatt. Az orosz elnök hangot adott álláspontjának, miszerint az eszkalációt az ukrán biztonsági erők provokációi okozták.

A felek a Kreml tájékoztatása értelmében az Ukrajna körüli helyzetről, valamint az Oroszországi Föderáció számára nyújtandó hosszú távú jogi biztonsági garanciákról folytattak részletes eszmecserét. Putyin és Macron síkraszállt az Ukrajna körül kialakult helyzet megoldásáért tett diplomáciai erőfeszítések fokozása mellett, egyebek között a „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetői politikai tanácsadóinak bevonásával a tűzszüneti rendszer helyreállítása és a haladás érdekében a Donyec-medence körüli konfliktus rendezésében.

Putyin kifogásolta, hogy szerinte

Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, makacsul elutasítja a minszki megállapodások és a normandiai formátumban elért megállapodások végrehajtását.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna fegyverrel való „telepumpálása” az erőszakos megoldásra provokálja Kijevet a Donyec-medencében. Tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a harcok hevességének fokozódása miatt a szakadár köztársaságokból tömegesen kellett a polgári lakosságot Oroszországba evakuálni.

Az orosz államfő a Kreml szerint megismételte, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak konkrét és érdemi választ kell adnia Oroszország biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hétfőn telefonos megbeszélést fog folytatni.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a dél-franciaországi elnöki rezidencián, Fort Breganconban 2019. augusztus 19-én. Fotó: MTI/EPA/AFP/Gerard Julien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában