Elferdített valóság

2022.03.15. 07:32

Gyurcsány-stílusban hazudott a nyugdíjprémiumról Gyurcsány

Fájó pont a Gyurcsány-féle baloldalnak, hogy az Orbán-kormány 2022-re visszaépítette a 13. havi nyugdíjat, amelyet az ő 2002 és 2010 közötti kudarcos kormányzásuk „csúcspontjaként” szüntettek meg 2009-ben.

"Tizenhárom év után visszatért a Gyurcsány-korszak. Ma ismét utaltak 13. havi nyugdíjat" – így próbálta a pluszjuttatás kiutalásával egy időben elviccelni a nyugdíjkérdést Gréczy Zsolt DK-s politikus, aki április harmadika után a baloldal közös listájáról ismét visszatérne a nagypolitikába. 

Pártelnöke pedig nem sokkal ezután egy videóban hazudott óriásit a juttatás elvételéről. Gyurcsány Ferenc egy pár nappal ezelőtt a közösségi oldalaira feltöltött felvételen a Fidesz aktivistáin élcelődött, amikor elejtett egy érdekes eszmefuttatást a 13. havi nyugdíjról, amelynek visszaépítése érthető módon a kormánypártok kampányának is az egyik fő témája. 

A DK-vezér szerint nem ők vették el, hanem ők adták a 13. havi nyugdíjat. 

Gyurcsány itt vélhetően arra utalt, hogy az általa később megpuccsolt Medgyessy Péter kormányzása idején, 2003-ban vezették be a pluszjuttatást, ami egyébként az MSZP–SZDSZ-koalíció által támogatott miniszterelnök programjának hangsúlyos része volt.

Gyurcsány az elvételre így emlékszik videójában: „Ránk tört egy iszonytató válság, amikor már nem is én, hanem a Bajnai-kormány azt mondta, hogy amíg válság van, addig felfüggesztjük, aztán visszaadjuk nyugdíjprémiumként.”

A bukott miniszterelnök azt nem említi, hogy már az ő kormányzása alatt előkészítették az elvonást, 

először 2008-ban tettek egy javaslatot az ellátás kurtítására, majd a nem sokkal lemondása előtt, 2009 márciusában benyújtott törvényjavaslatban már a teljes kivezetést javasolták, 

amit aztán később valóban a Bajnai-kormány hajtott végre. Arra Gyurcsány jól emlékszik, hogy cserébe a balliberálisok azt a homályos ígéretet tették, hogy majd fizetnek nyugdíjprémiumot, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi, és a 3,5 százalékos gazdasági növekedést jelölték meg ennek feltételéül.

A csőd szélére sodort gazdaság miatt ez persze sokáig elképzelhetetlennek tűnt, 

azonban 2017-re, a harmadik Orbán-kormány idején meghaladta ezt a növekedési mértéket a gazdaság teljesítménye, így abban az évben fizettek először nyugdíjprémiumot.

Ezt fordította le sajátosan Gyurcsány arra, hogy a jobboldali kormány eltörölte „Bajnai nyugdíjprémiumát”. Holott nem ez történt, hanem a gazdasági növekedés mértéke nem volt elegendő ahhoz, hogy ki lehessen fizetni ezt a pluszjuttatást. 

Fotó: Képernyőkép / Gyurcsány Ferenc Youtube-csatornája

Nyugdíjprémium azóta is minden évben érkezett, 

tavaly például minimum nyolcvanezer forintnyi. 

Ezt a pluszpénzt rendszerint novemberben kapják kézhez az érintettek. A prémium a 13. havi nyugdíj visszaépítése után is a rendszer része marad, kivezetését a most ránk tört „iszonytató válság” ellenére sem tervezi az Orbán-kabinet.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában