Ukrán válság

2022.03.21. 06:30

Háborús hírek: folytatódtak az ukrán-orosz béketárgyalások – frissül (videó)

26. napja tart az orosz-ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Hétfőn történt az orosz-ukrán háborúban

  • Bevásárlóközpont pusztult el Kijevben hajnalban
  • Mariupol eleste küszöbön áll, de nem teszik le a fegyvert
  • Ismét Nyugat-Ukrajnát lőtte Oroszország
  • Mariupol kulcsfontosságú az orosz inváziónak
  • Az olajembargóról dönthet az EU
  • Ismét 300 dolláros olajárral riogat Oroszország
  • Hétfőn is folytatódnak a béketárgyalások

Oroszország betiltja a Facebookot és az Instagramot

Oroszország betiltja a Facebookot és az Instagramot, az oldalakat birtokló Metát "szélsőséges szervezetnek" nyilvánította egy orosz bíróság, egyben felszólították a céget a tevékenységül leállítására az országban - írja a The Guardian.

Az ENSZ szerint eddig legalább 925 civil halt meg Ukrajnában

Az ukrán-orosz konfliktus közel egy hónappal ezelőtti kezdete óta legalább 925 civil halt meg Ukrajnában, és további körülbelül 1496 megsebesült március 20-ig az ENSZ összesítése szerint - írja a The Guardian.

A szervezet szerint az ukrajnai háborúban eddig megölt civilek tényleges száma valószínűleg jóval magasabb lehet, mivel az olyan városokból, mint például a körülzárt Mariupol, nem lehet pontos és megbízható információkat kapni.

Izrael szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között, de még mindig nagy köztük a szakadék

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a különbség, és a holokausztot nem szabad semmihez sem hasonlítani - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn, Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfő esti, az ukránok helyzetét az üldözött zsidókhoz hasonlító beszédét követően.

"Más országokkal együtt továbbra is megpróbálunk véget vetni a háborúnak" - mondta az izraeli kormányfő hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet által szervezett konferencián.

"Még hosszú út áll előttünk, mert vannak vitás kérdések, közöttük néhány alapvető jelentőségű. Az utóbbi időben történt előrelépés a felek között, de még mindig nagyon nagyok a különbségek" - hangsúlyozta.

"Az oroszok eredetileg Zelenszkij eltávolítását és Ukrajna hadseregének lefegyverzését követelték, de mindkettő lekerült a napirendről" - mondta Bennett. "Ukrajna alapvető követelése volt a csatlakozás a NATO-hoz, de erről is lemondtak, s így van némi előrelépés. De, mint mondtam, még hosszú út áll előttünk" - tette hozzá.

Bennett miniszterelnök a ynet hírportál szerint azt is kijelentette a rendezvényen, hogy nem ítéli el Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Izraellel szembeni kritikája miatt, és mert a holokauszthoz hasonlította az országa elleni orosz inváziót.

Bennett Zelenszkijnek az izraeli törvényhozókhoz intézett vasárnapi bíráló megjegyzéseire felelt, melyekben az ukrán elnök többször is a holokausztra hivatkozott.  

Hétfőn is voltak béketárgyalások

90 perces videós konferenciát tartott Oroszország és Ukrajna delegációja, hogy a békéről tárgyaljanak. Erről az ukrán delegáció egyik tagja, David Arakhamia nyilatkozott a Reuters híradása szerint. A nap folyamán folytatódnak a béketárgyalások, munkacsoportokban tekintik át az egyes területeket.

 

300 dollárra ugorhat az olaj ára

Ismét azzal riogatja Oroszország a piacokat, hogy amennyiben a Nyugat embargót vet ki az orosz olajra, akkor a hordónkénti ár akár 300 dollár felé is nőhet, vagyis a mostani világpiaci ár közel megháromszorozódna. Erről az orosz kormányfő-helyettes, Alexander Novak tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget  – írja a Világgazdaság

 

Moszkva szerint előrenyomultak

Manőverező robotrepülőgépek bevetéséről, ukrán páncélosok megsemmisítéséről és az orosz előrenyomulás folytatódásáról számolt be hétfő reggeli hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Közölte, hogy levegőből indított manőverező robotrepülőgépekkel csapást mértek zsoldosok és ukrán nacionalisták kiképzőközpontjára a nyugat-ukrajnai Rivne térségében fekvő Nova Lubomirka gyakorlótéren. Mint mondta, a támadásnak 80 halottja volt. 

 

A jövőben is segíti Magyarország Ukrajnát

Jelenleg az ígért ezer tonna ukrajnai segélyszállítmány ötödénél tartanak, így a jövőben is folyamatosan érkezik a segítség Magyarországról – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

Sorra tiltják le a háborúellenes orosz zenészeket

Gyakorlatilag eltűntek azok az orosz művészek és zenészek a média fősodrából, akik nyíltan bírálták a háborút. A listán több ukrán zenész, valamint három orosz színész is szerepel. Például a népszerű rockbanda, az Aquarium, melynek énekese, Borisz Grebenscsikov Instagram-bejegyzésében fakadt ki az invázió ellen. 

 

Zsoldosokat ígért Moszkvának egy líbiai hadúr lapértesülések szerint

Halífa Haftar líbiai hadúr zsoldosokat ígért Moszkvának. A zsoldosok a tervek szerint az orosz csapatokat segítenék az ukrajnai harcokban – közölte helyi idő szerint vasárnap a Libyaobserver című tripoli hírportál az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva.

A tárca szerint a Kelet-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Haftar a napokban tett moszkvai látogatásakor ígért zsoldosokat, akiknek szállítását a védelmi tárca szerint a Wagner orosz magánbiztonsági cég intézi majd, az orosz légierő repülőgépeivel.

A 2011-ben káoszba süllyedt Líbiában évek óta tevékenykednek külföldi zsoldosok, egyebek között a Wagner orosz magánbiztonsági magáncéghez tartozó fegyveresek is.

 

Mindeközben Rámi Abdurrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) a vezetője nemrég arról számolt be, hogy értesülései szerint eddig több mint negyvenezer szíriai jelentkezett, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában. Hozzátette, hogy Oroszország 1100 dolláros havi fizetést ígér nekik az ukrajnai harcért, és elmondta, úgy tudja, hogy további 18 ezer ember irányításáért a Wagner-csoport lesz a felelős.

 

Megtámadták Odessza külvárosát

Az odesszai hatóságok szerint hétfőn az oroszok légicsapást mértek a külvárosra – írja a Reuters. 

Áldozatokról nem érkezett jelentés, de több helyen tűz keletkezett – tudatta Gennagyij Truhanov polgármester. Oroszország tagadja, hogy civilekre támadott volna.

 

Az ammóniaszivárgás ukrán nacionalisták provokációja volt az oroszok szerint

Az ukrán nacionalisták provokációjának nevezte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt, hogy reggel a Szumi közelében lévő Szumihimprom nevű vegyi üzemből ammóniaszivárgást jelentettek.

Konasenkov kijelentette, hogy a lakosokat nem fenyegeti veszély. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy

az orosz védelmi tárca még pénteken figyelmeztetett a készülő provokációra, amelynek célja szerinte az volt, hogy alapot szolgáltasson Oroszország vegyi fegyverek bevetésével történő megvádolásához.

A tábornok szerint az orosz fegyveres erők nem támadják a mérgező anyagok tárolására vagy előállítására szolgáló ukrán létesítményeket. Azt mondta, hogy az ukrán nemzeti gárda 4. dandárjától lefoglalt dokumentáció tartalmazza az összes ilyen objektum koordinátáit és a bennük tárolt mérgező anyagokra vonatkozó adatokat.

 

Még több humanitárius segélyt küld Ukrajnába a kínai Vöröskereszt

A kínai Vöröskereszt még több humanitárius segélyt juttat a háború sújtotta Ukrajnába - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az újabb segélycsomag értéke tízmillió jüan (531 millió forint).

A kínai Vöröskereszt csaknem két hete indította útnak első, élelmiszerekből és mindennapi használati cikkekből álló segélyszállítmányát Ukrajnába, egy ötmillió jüan (265 millió forint) értékű) csomag részeként.

A szóvivő elmondta: Kínát rendkívüli aggasztja, hogy az ukrán-orosz konfliktusban civileket érnek károk. Vang a nemzetközi közösség elsődleges feladatának nevezte a lehetséges kialakuló humanitárius válság kezelését. Hozzátette:

a kínai fél a továbbiakban is konstruktív szerepet kíván betölteni az ukrajnai feszültségek enyhítésének előmozdításában,

és készen áll lépéseket tenni a humanitárius válság leküzdésére.

Peking az ukrajnai háború kitörése óta a konfliktus diplomáciai úton történő rendezését sürgeti, ugyanakkor nyugati országokkal ellentétben nem ítélte el az orosz felet, és ellenzi az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat.

 

Sikerült megfékezni az ammóniaszivárgást Szuminál

Sikerült megfékezni az ammóniaszivárgást a Szuminál lévő vegyi üzemben – írja a The Guardian a város polgármesterének közlése alapján.

A Sumykhimprom nevű üzemet hétfő hajnalban érte támadás, ennek során megsérült az egyik ammóniatartály is.

 

Az olajembargóról dönthet az EU

Az esetleges orosz olajembargó is szóba kerül ma az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján. Ezt Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője erősítette meg a Reuters hírügynökségnek.  

 

Hétfőre virradóra is találat érte Nyugat-Ukrajnát

Rakétákat lőtt ki a nyugat-ukrajnai Rivne régióban lévő célpontokra Oroszország – ezt az orosz védelmi minisztérium jelentette be hétfőn. A tárca közlése szerint egy külföldi önkénteseket kiképző központot semmisítettek meg. 

 

Kulcsfontosságú az oroszoknak Mariupol bevétele

A BBC-nek nyilatkozó brit katonai szakértők szerint azért is támadják ilyen vehemensen Mariupolt az oroszok, mert a város bevétele fordulópontot hozna számukra a háborúban. A kikötőváros az utolsó akadály a Krím és a szakadár területek összeköttetésében, utána teljes erővel indulhatnának meg Ukrajna többi területe felé.

Odessza lehet a következő „logikus” célpontja az orosz erőknek – erről beszélt Sir Richard Barrons tábornok hétfő reggel a BBC rádió 4's Today című műsorában. Barrons azt mondta, látható, hogy az oroszok egyre jelentősebb tüzérségi csapásokat hajtanak végre többek között az ukrán hadsereg utánpótlásvonalai, logisztikai és légibázisai ellen. Emellett azokat a városokat is támadják, amelyek megszerzését nélkülözhetetlennek tartják.

Barrons szerint az oroszok számára

délen a következő logikus célpont odessza lenne, mert a kikötőváros elfoglalásával elvághatnák ukrajnát a fekete-tengeri kereskedelmi útvonalaktól,

miközben továbbra is nyomás alatt tartják a fővárost. 

 

Megsemmisült a kijevi pláza

A hajnalban eltalált és kigyulladt kijevi bevásárlóközpontból szinte semmi sem maradt, gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

Szivárog az ammónia egy Szumi vegyi üzemben

Ammóniaszivárgás történt az ostromlott északkeleti Szumi város egyik vegyi üzemében – közölte hétfőn reggel Dmytro Zsivicszkij regionális kormányzóra hivatkozva a BBC.

A kormányzó arra figyelmeztetett, hogy

a Sumykhimprom üzem öt kilométeres körzetében élők hagyják el a környéket,

mivel a gáz veszélyes. A tisztviselő a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében nem közölte, hogy mi okozta a szivárgást.

 

Helyi idő szerint hétfő hajnal 4 óra körül kapott találatot az északkeleti Szumi városban található Sumykhimprom nevű vegyi üzem,

a támadásban megsérült az egyik ammóniatartály

– írja a The Guardian a regionális katonai igazgatóság reggeli közlése alapján.

Azt is hozzátették, hogy a csapásban az üzem egyik dolgozója megsérült. A közlés szerint már dolgoznak a szivárgás megszüntetésén. 

 

Zelenszkij javaslatot tett az orosz-ukrán csúcstalálkozó helyszínére

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben – közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

– Természetesen Izraelnek is megvannak a saját érdekei, stratégiája állampolgárai védelmére. Megértéssel vagyunk ez iránt – mondta Zelenszkij.

– Izrael miniszterelnöke, Bennett úr próbál lehetőséget találni a tárgyalásokra. És mi ezért hálásak vagyunk. Hálásak vagyunk erőfeszítéseiért, hogy előbb vagy utóbb tárgyalásokat kezdhessünk Oroszországgal, talán Jeruzsálemben. Az a legmegfelelőbb hely a békére. Már amennyiben ez lehetséges volna – jelentette ki az ukrán elnök.

 

Kitartásra szólítanak fel az ukránok Mariupolban

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint az orosz csapatok által ostromlott Mariupolban az ukrán katonák nem fogják letenni a fegyvert és nem fogják elhagyni a várost. 

Verascsuk Mihail Mizincev orosz vezérezredes szombati felhívására reagált. A humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője közölte, hogy Mariupolnál hétfő reggel, közép-európai idő szerint nyolc órától humanitárius folyosó nyílik meg keleti és nyugati irányba, s az első két órában nyugati irányba, az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területekre kivétel nélkül minden ukrán fegyveres alakulat tagjai és velük együtt a külföldi zsoldosok is távozhatnak, ha leteszik a fegyvert.

 

A brit Guardian közben Mariupolból származó felvételeket tett közzé:

Kijevi lakóházakat ért tüzérségi támadás

A kijevi Podil városrészben lakóházakat és egy bevásárlóközpontot ért orosz tüzérségi támadás vasárnap este, legalább négy ember meghalt - közölte az ukrán főváros polgármestere. „Több robbanás volt a fővárosi Podil kerületben” – írta  Vitalij Klicsko Telegram-oldalán. A bevásárlóközpont a hírek szerint kigyulladt.

A háború legfontosabb vasárnapi eseményei

  • A brit védelmi minisztérium szerint továbbra sincs orosz légifölény
  • Oroszbarát ellenzéki pártokat tiltott be Ukrajna
  • Szabotázs akadályozza Belarusz felől az orosz csapatok vasúti utánpótlását
  • Megtiltotta a timföld és más alumíniumércek oroszországi exportját Ausztrália
  • Lát esélyt a fegyverszünetre Törökország
  • Zelenszkij szerint a tárgyalások kudarca a harmadik világháborúhoz vezetne

Borítókép: Bevásárlóközpontot ért találat nyomán keletkezett tüzet oltanak tűzoltók Kijevben 2022. március 21-én / State Emergency Services of Ukraine / Anadolu Agency via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában