Ukrán válság

2022.03.03. 13:30

Megérkezett a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya Ukrajnába

A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet.

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez.

 

A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs) került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet; a mostanit várhatóan egy újabb 24 tonnás szállítmány fogja követni - közölte a Magyar Vöröskereszt csütörtökön az MTI-vel.

 

Hozzátették, hogy a Kárpátaljai Vöröskereszttel a szakmai mellett évek óta baráti viszonyt is ápol a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A most eljuttatott élelmiszerszállítmány hatékony támogatást jelent az ottani tagszervezetnek a jelenlegi helyzetben - értékelték.

 

Felhívták a figyelmet, hogy a háború kitörése óta a Magyar Vöröskereszt a határmenti önkormányzatok által üzemeltetett befogadóhelyek működésében segít, tábori ágyakat, pokrócokat, egyszerhasználatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Emellett részt vesz az élelmezésben, továbbá tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, családi kapcsolatok megszakadása esetén keresőszolgálattal támogatja a menekülteket.

 

A szervezet elsősorban két nagy határmenti városra, Záhonyra és Lónyára összpontosította jelenlétét, de a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőnél is részt vesznek a menekültek fogadásában. Ezenkívül Uszkán és Barabás határátkelőhelyen ideiglenes menedékházat állítottak fel - írták.

 

A határ menti települések mellett Budapesten is segítik az Ukrajnából érkezőket, elsősorban a Nyugati pályaudvaron fogadják őket ennivalóval, meleg itallal, valamint tájékoztatással szolgálnak a tovább utazóknak és a szálláshely-keresőknek - áll a Magyar Vöröskereszt közleményében.

 

Borítókép: Illusztráció/A Magyar Vöröskereszt autója a Búzakalász 66 Felcsút Kft. göböljárási telephelyén 2020. december 12-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában