Segítségnyújtás

2022.03.17. 15:00

Soltész: felkészülten várjuk a menekülteket a magyar-ukrán határon

Felkészülten várjuk a következő napokban az Ukrajnából várhatóan nagyobb létszámban elinduló menekülteket a magyar-ukrán határ mentén lévő segítségpontokon – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Soltész Miklós Barabáson és Beregsurányban tett látogatását követően az MTI tudósítójának elmondta, a határon szolgáló rendvédelmisek és a segélyszervezetek munkatársainak tapasztalatai szerint az elmúlt napokban viszonylagos nyugalom volt a térségben, de a szomszédos országból érkező hírek szerint a következő napokban tömegek indulhatnak el Kárpátaljáról Magyarországra.

Az államtitkár megerősítette, az elmúlt napokban a menekülteket segítők pihentek, „szusszantak” egy kicsit, de ami továbbra is fontos, a segélyszervezetek rendezetten tudják fogadni és egyre több felszerelés segítségével tudják kiszolgálni az Ukrajnából érkezőket.

Soltész Miklós arról is beszámolt, hogy a segítségpontok megteltek az ország minden részéből elindított adományokkal. Ezért arra kérik a segíteni akarókat, hogy az Aranyosapátiban kialakított központi raktárba juttassák el az elsősorban tartós élelmiszerből álló felajánlásaikat, amelyeket tartalékolnak vagy szükség szerint a segítségpontokra és Kárpátaljára szállítanak ki.

A Karitatív Tanács szervezetei számára létrehozott biatorbágyi gyűjtőponton elsősorban a nagy cégek felajánlásait várják reggel nyolctól este nyolcig – tette hozzá az államtitkár.

A beregsurányi segítségpontot csütörtökön felkereste Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is, aki a tapasztalatairól szólva az újságíróknak elmondta, az érkezők ellátása olajozottan zajlik a segítségponton, a szeretetszolgálat munkatársai meleg ruhákkal, meleg étellel, szendvicsekkel és információkkal várják a menekülteket, a gyermekes családok számára babakocsikat és babahordozókat tudnak biztosítani.

Szívszorító, mit élhetnek át a nők és gyerekek, akik menekülni kényszerülnek, hiszen tele vannak bizonytalansággal és félelemmel

– fogalmazott a köztársasági elnök felesége, megjegyezve, ezért nagyon fontos, hogy a Magyarországra érkezők számára pozitív legyen az első benyomás, valamint oldani tudják bennük a szakemberek a félelmet és a feszültséget.

Elmondta, a magyarokban nagy a segítőkészség és ez a mostani háborús konfliktusban sincs másképp. Már a háború első napjaiban összefogtak a környező települések közösségei a menekülőkért, ez az összefogás pedig a karitatív szervezetek megjelenésével és segítségével mára nagyüzemben működik – jegyezte meg.

Az első perctől érezhető volt az összefogás és a segíteni akarás, amit jól bizonyít, hogy még most is folyamatosan érkeznek az ország másik végéből segíteni akaró emberek – mondta Herczegh Anita.

 

Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának vezetője arról beszélt, a menekültek számára az ellátás mellett lelki elsősegélynyújtást is igénybe vehetnek a beregsurányi segítségponton, erre pedig a tapasztalatok szerint egyre nagyobb szükség van. Sajnos egyre több traumatizált menekülttel találkoznak, őket pszichológusok segítik, de vannak olyan szakemberek is, akik speciálisan képzettek, például a gyerekekkel történő foglalkozásban – tette hozzá.

 

Borítóképünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke. Fotó: MTI/Krizsán Csaba 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában