Magyarország segít!

2022.03.11. 14:43

Szentkirályi Alexandra: megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását (videó)

A kormány megszervezte a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezelik a beteg gyerekeket, segítenek a daganatos betegeken és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük – közölte a kormányszóvivő pénteken.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: nemcsak a határ mellett, hanem mindenhol máshol is segítenek a Magyarországra érkező, a háború elől menekülő embereknek. Sokaknak – felnőttnek, gyermeknek is – lehet egészségügyi problémája, így megszervezték az ő ellátásukat is.

Tájékoztatása szerint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet – a külügyminisztériummal, a mentőszolgálattal és a katasztrófavédelemmel szorosan együttműködve – helyezi el az ide érkező beteg gyermekeket.

Ezen felül több Ukrajnából érkező beteg számára is szükséges lehet onkológiai ellátás megkezdése vagy folytatása, aminek a koordinálását az Országos Onkológiai Intézet végzi – ismertette a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra beszámolt arról, hogy már működik a Nemzeti Népegészségügyi Központ 1812-es telefonszámán az a szolgáltatás, amelyet orvosok, egészségügyi szolgáltatók hívhatnak fel akkor, ha ukrán nyelvű beteghez tolmácsolást szeretnének kérni egészségügyi témában. Ez reggel 8 és este 8 között érhető el a hét minden napján.

Hozzátette: az Országos Mentőszolgálat számára is nyitva áll ez a lehetőség, részükre viszont 0-24 óráig mobiltelefonos tolmácsolást is biztosítanak.

Borítóképünkön Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában