Tapasztalatok

2022.03.05. 17:11

Szijjártó Péter: minden bajban lévő hazajutását segíteni fogjuk

Magyarország felhasználja eddigi tapasztalatait és mindenkinek segít a hazajutásban.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán azt írta:

"Két évvel ezelőtt minden idők legnagyobb magyar repatriálási műveletében, összesen 11 ezer honfitársunkat hoztuk haza a világ minden tájáról. Az időkeret szűk volt, a cél pedig világos: hazajuttatni valamennyi magyar embert, mielőtt a világ országai lezárják a határaikat.

Az akkor megszerzett tudást és tapasztalatot most más nemzetek segítségére használjuk. A háború kirobbanása óta összesen 140 ezer menekült érkezett hozzánk Ukrajnából. Magyarok, ukránok és olyan harmadik országok állampolgárai, akiknek most nekünk kell segíteni abban, hogy hazatérhessenek családjaikhoz.

Külügyes kollégáimmal eddig összesen 9 ország közel 4900 állampolgárának segítettünk hazajutni, mintegy 28 mentesítő járattal. A legtöbb repülőgépet India indította, ahova már 3548, főleg egyetemista diák tért haza Magyarország területén keresztül. 

Emellett más országok is folyamatosan indítják a járataikat Budapestre, melyekkel eddig 614 marokkói, 177 kuvaiti, 174 nigériai, 98 lengyel, 97 ecuadori, 24 izraeli és 12 olasz állampolgár jutott haza magyar segítséggel.

A munka ezzel közel sincs elvégezve, hiszen, ha a harcok fokozódnak, akkor minden bizonnyal sokan fognak még biztonságot keresni nálunk, mi pedig valamennyiük hazajutását segíteni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában