Választás

2022.04.19. 10:38

Csak a Fidesz: mindent megnyertek a kormánypárti jelöltek Pest megyében

Több Pest megyei választókerülethez is nagy reményeket fűzött a baloldal, legalábbis ez látszik abból, hogy olyan, sokat szereplő politikusokat indítottak az országgyűlési választáson, mint Szél Bernadett, Bősz Anett vagy az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet. A választók azonban döntöttek: az összes Pest megyei választókerületben nyert a Fidesz. A baloldal jelöltjei pedig – az ügyeskedéseik ellenére – nem jutnak mandátumhoz az alakuló Országgyűlésben.

Pest megye 12 választókerületéből 12-ben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték az országgyűlési választást, hatalmas győzelmet aratva, hiszen egyetlen egyéni mandátumot sem sikerült megszereznie a baloldalnak. A teljes baloldali összefogással szemben ráadásul a szavazatok számát és az arányokat tekintve is jobb eredményt ért el a térségben a Fidesz-KDNP, mint négy éve – írja az Origo.

Menczer Tamás jött, látott és győzött

Budakeszin és környékén Menczer Tamás a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a választást Szél Bernadett-tel, a baloldal közös jelöltjével szemben. A választók többsége úgy döntött, hogy választókerületi elődje, Csenger-Zalán Zsolt után Menczer Tamást támogatja.

Láthatóan 

Szél Bernadett, a baloldal jelöltje nem tudta kellően megszólítani az embereket: az MTVA-székházba betörős, nevetségesen rappelős. hisztérikus stílusa nem győzte meg a választókat.

A választások után ráadásul Szél Bernadett személye komoly konfliktust okozott, hiszen a baloldalon nyilvánvalóan elszámolták magukat, abban reménykedtek, hogy Szél bejut az Országgyűlésbe. Miután azonban világossá vált, hogy a választók többsége nem kér belőle, politikustársai kezdtek lobbizni érte, hogy listáról adjanak neki helyet.

Hadházy Ákos, Zugló megválasztott országgyűlési képviselője ugyanis közösségi oldalán vetette fel azt a javaslatot, hogy Márki-Zay Péter mandátumát adják oda Szél Bernadettnek. Ugyanis az ellenzéki listáról biztosan nem jut be a Parlamentbe. A baloldal pártjai azonban úgy tűnik, nem nyitottak Hadházy javaslatára.

Én úgy tudtam, hogy a »hatalom a népé!« Meg úgy tudtam, hogy a magyar emberek döntését illik tiszteletben tartania mindenkinek. Még a baloldalnak is
– fogalmazott az üggyel kapcsolatban Menczer Tamás, a Fidesz megválasztott országgyűlési képviselője.

Hadházy javaslatára reagálva azt írta:

A baloldal továbbra sem a magyar emberekkel, a magyar érdekekkel és a magyarok döntéseivel foglalkozik. Továbbra is kizárólag hatalmi alkudozás folyik. Van, ami nem változik…

Érd környékén, Pest megye 1. számú választókerületében

Aradszki András KDNP-s képviselő aratott hatalmas győzelmet.

Itt a sajtóban Szélhez hasonlóan sokat szerepeltetett Bősz Anettet indította a baloldal, ő azonban nem tudta megszólítani a választókat, még annak ellenére sem, hogy Érden a férje a polgármester.

Fölényes Fidesz-győzelem több körzetben is, baloldali pártelnök is bukott Pest megyében

Pest megye több választókerületében a Fidesz-KDNP a 2018-as eredményekhez képest is erősödni tudott, a legnagyobb erősödést a négy alföldi jellegű körzetben érték el.

Habár a 4-es, váci központú választókerület hagyományosan kereszténydemokrata, konzervatív körzet,

Rétvári Bence 55 százalékos győzelme így is hatalmas eredmény, több mint 3000 szavazattal javított korábbi eredményén.

Az 5-ös számú, Dunakeszit, Gödöt és Fótot is magában foglaló választókerületben pedig Tuzson Bence a korábbi főpolgármester-helyettessel, Dorosz Dáviddal szemben nyert úgy, hogy közel 4000 szavazattal többet kapott, mint négy éve.

Gödöllőn, a 6-os számú választókerület központjában listán a baloldal nyert, de magát a körzetet Vécsey László, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg, aki 2010 óta a térség országgyűlési képviselője. A vecsési körzetben pedig Szűcs Lajos lett a győztes, aki több mint 4000 szavazatot és 5 százalékot javított a négy évvel ezelőtti eredményhez képest.

Érdekesség, hogy a 8-as számú, szigetszentmiklósi választókerületben győzelemre számított a baloldal, a DK-s jelölt, Jószai Teodóra azonban végül kikapott Bóna Zoltántól.

Nagykátán és környékén, a 9-es választókerületben Czerván György közel 4600 vokssal kapott többet a 2018-as eredményéhez képest, ami a szavazatok arányát tekintve 11 százalékos növekedést jelent. Ráadásul itt

az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet indult, aki így nem szerzett mandátumot,

és 5 százalékkal gyengébb eredményt ért el, mint a 2018-ban második helyen végző jobbikos jelölt - aki összefogás nélkül indult.

Czerván György 10 százalékkal (!) ért el jobb eredményt, mint 2018-ban.

Karácsony Gergely egyik bizalmi emberét, a párbeszédes Szabó Rebekát óriási többséggel, 60 százalékos győzelemmel verte meg Pogácsás Tibor államtitkár, a Fidesz-KDNP jelöltje a Pest megyei 10-es körzetben. Ráadásul Szabó Rebeka a közös baloldali lista körzeti eredményét sem érte el.

Billegő körzetként emlegették korábban Pest megye 11-es választókerületét, ahol azonban Pánczél Károly 5700 vokssal teljesítette túl saját, 2018-as eredményét, és 26 százalékpontos különbséggel nyert a baloldal jelöltjével szemben. A 12-es, Cegléd környéki körzetben pedig Földi László szintén majdnem 60 százalékos győzelmet aratott.

A 3-as számú, Szentendre környéki választókerületben Vitályos Eszter újoncként indult, ráadásul elődje eredményét több mint 6000 szavazattal felülmúlva 52 százalékos támogatottságot szerzett. Míg a momentumos Buzinkay György csupán 37 százalékot ért el.

A Fidesz-KDNP jelöltjei tehát hatalmas sikert értek el Pest megyében, a baloldal még a saját legpesszimistább várakozásaiban is legalább hat körzet megnyerésével számolt itt, ehhez képest mindenhol a kormánypártok jelöltjei nyertek.

Borítókép: Menczer Tamás (MTI/Bruzák Noémi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában