Ceaușescu szelleme

2022.04.24. 22:59

Energiadiktatúrát vezetnének be Európában

Keménykezű és megdöbbentő tervet dolgozhatott ki az Európai Unió vezetése. Az Oroszország elleni szankciók kiterjesztése az energiaszektorra az energiafelhasználás korlátozását vonná maga után a tagállamokban. A V4NA információi szerint Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét. Korábban egy diktatúrában már hoztak hasonló rendeletet.

Továbbra is azon dolgoznak a brüsszeli bürokraták, hogy az Oroszország elleni szankciókat kiterjesszék az energiaszektorra. Az orosz szén importjáról már döntöttek, a jövőben pedig nem kizárt, hogy a földgázra is embargót vezetnek be a döntéshozók. Ez azonban súlyos következményekkel járna, amit egyébként nem is tagadnak a brüsszeli buborékban élő bürokraták. Az energiaárak már így is történelmi rekordot döntöttek, ha leállna az orosz földgázimport, akkor a legtöbb uniós tagállam gazdasága egy-két hét alatt összeomlana.

A V4NA egyik forrása arról tájékoztatott, hogy a brüsszeli bürokraták már erre az időszakra próbálnak felkészülni. Egy olyan törvényjavaslatot dolgoztak ki, amellyel többek között 18 Celsius-fokban határoznák meg az épületek maximális belső hőmérsékletét. Ez a rendelkezés kísértetiesen hasonlítana a diktatúrákban alkalmazott intézkedésekhez.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a felsővezetés határozná meg, hogy ki mennyit fűthet. Évtizedekkel ezelőtt Nicolae Ceaușescu akkori román államfő az államadósság drasztikus csökkentését tűzte ki célul. Ennek érdekében korlátozta például azt, hogy mennyit fűthetnek a háztartások. A kormány elrendelte, hogy a magánházakban és közintézményekben a hőmérséklet nem haladhatja meg a 12 Celsius-fokot. Az emberek emellett nem használhattak negyven wattnál nagyobb teljesítményű izzót. Ceaușescu törekvései súlyos élelmiszer-, üzemanyag-, energia- és gyógyszerhiányhoz vezettek, az ország az éhínség közelébe, a gazdaság az összeomlás szélére került.

Visszatérve a jelenbe, van olyan uniós ország, amely nem várta meg a brüsszeli bürokraták javaslatát. Az olaszországi iskolákban és más középületekben májustól tilos 25 Celsius-fok alatti hőmérsékletre állítani a légkondicionálókat. Mario Draghi miniszterelnök ironikus módon a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak esetleg fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe. Sőt a középületek belső hőmérséklete télen nem haladhatja meg a 19 fokot. A korlátozás jövő év március 31-ig lesz érvényben, igaz, az egyelőre nem világos, hogy hogyan fogják ellenőrizni a fogyasztást.

A szabályokat megszegőket ötszáz és háromezer euró közötti pénzbírsággal sújthatják majd. Az intézkedés nem vonatkozik a kórházakra, de idővel magánlakásokra is kiterjeszthető lesz.

Az Európai Uniós tervezet nemcsak egy államot korlátozna az energiahasználatban, hanem minden tagországot. Megkérdezték a vezető brüsszeli politikusokat arról, hogy valóban 18 Celsius-fokban kívánják-e maximalizálni az épületek hőmérsékletét. A V4NA hírügynökség kíváncsi volt arra is, hogy hogyan képzelik el a gyakorlatban ezt az intézkedést, és hogyan ellenőriznék a rendelet betartását.

Az sem lenne meglepő, hogy egy ilyen rendelkezés bevezetése közfelháborodást váltana ki. A koronavírus-járvány hullámai alatt a korlátozó intézkedések miatt is rengetegen vonultak az utcára Európa-szerte, sok esetben zavargások törtek ki.

Borítókép: Illusztrációfotó / hu.123rf.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában