Még nincs döntés

2022.04.06. 06:12

Gyurcsányékra vagy a Párbeszédre szállhat Márki-Zay mandátuma

Mindeközben a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt megerősítette, hogy a csúfos választási kudarc ellenére pártot alapítana. 

A baloldal közös listájának második helyén álló Dobrev Klára, illetve a harmadikon szereplő Karácsony Gergely már korábban közölte, hogy a választások után nem veszik át országgyűlési mandátumukat. Dobrev szerint bár itthon is sok a teendő, inkább megtartja EP-képviselőségét,

Karácsony pedig csak abban az esetben ült volna be egy hónapra a parlamentbe, ha a baloldal győz a választáson.

A főpolgármesternek erre úgy lett volna lehetősége, hogy a mandátumot nyert országgyűlési képviselőknek a jogszabályok alapján harminc napon belül kell az összeférhetetlenségüket megszüntetni. Karácsony szavai szerint „tiszavirág-életű mandátumát” arra használta volna, hogy benyújtson egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslatot.

Nyilatkozatai alapján a baloldali listát vezető, bukott miniszterelnök-jelölt szintén nem lesz az Országgyűlés tagja, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere marad.
A Magyar Nemzet baloldali forrásai egyelőre nem tudták megmondani, hogy pontosan kikre szállnak a nevezett mandátumok. Elmondásuk szerint az biztos, hogy 

Karácsony Gergely átveszi az országgyűlési mandátumát, amit Szabó Rebekának ad át, így a zuglói alpolgármester lesz helyette országgyűlési képviselő.

Dobrev Klára nem veszi át a mandátumát, mivel akkor le kellene mondania az EP-képviselőségről, így viszont a közös lista ugrik egyet előre – magyarázták forrásaik.

Mivel a baloldali összefogás listája 38 képviselői helyet szerzett, így 

a 39-ik helyen szereplő jobbikos Végh Noémi juthat be a parlamentbe.

A nagy kérdés az, hogy Márki-Zay átveszi-e, és ha igen, akkor átadja-e a felhatalmazását. Amennyiben nem veszi át, akkor a baloldali képviselőjelöltek megint csak egyet ugranának előre a közös listán, így a negyvenedik helyen álló DK-s politikus, Manhalter Dániel juthatna országgyűlési képviselői helyhez.

Ha azonban Márki-Zay átveszi és átadja mandátumát, azt a korábbi ellenzéki megállapodás szerint egy párbeszédes politikus részére kellene megtennie. Források szerint ez Kocsis-Cake Olivio vagy Dorosz Dávid lehet.
Mindeközben Márki-Zay Péter megerősítette, hogy a csúfos választási kudarc ellenére pártot alapítana. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a Partizánnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy nem távozhat a politikából, mert sok százezer ember van, aki összefogott, és erre nagy szükség van, mert nehéz idők jönnek. Később az ATV-ben is közölte, hogy új pártot alapít, szerinte ezzel még tartozik azoknak a fiataloknak és jobbolda­liaknak, akik segítették őt az elmúlt hónapokban.

Maradok a politikában, és a Mindenki Magyarországa Mozgalommal kiállunk mindenki mellett, akit a hatalom meg akar félemlíteni. Szükség van egy olyan jobboldali magyar pártra, amire a Fideszben csalódott konzervatívok is szavazhatnak, és amely tagja lehet majd az Európai Néppártnak, ahonnan kirakták a Fideszt

– mondta Márki-Zay Péter.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában