Elismerés

2022.04.03. 21:35

Kihirdették a Magyarország Barátja díj 2022-es nyerteseit

A Magyarország Barátai Alapítvány 2022-ben már ötödik alkalommal osztja ki a Magyarország Barátja díjat.

A 2016-ban alapított díjat első alkalommal, 2017 májusában Lipták Bélának, az Amerikai Magyar Lobbi vezetőjének, Reinhard Olt újságírónak és az Amerikai Magyar Szövetségnek ítélte az alapítvány kuratóriuma. A 2018-as évi kitüntetettek Radda Marika, a Club Pannonia elnöke, Heddadné Nagy Annamária, a Párizsi Magyar Református Gyülekezet presbitere, valamint a Memory Project vizuális archívumért Lauer Rice Andrea és Pigniczky Réka, a 2019-es díjazottak pedig Bede-Fazekas Zsolt, a Torontói Független Magyar Rádió főszerkesztője, Christopher Ball, Magyarország connecticuti tiszteletbeli konzulja, illetve a Külföldi Magyar Cserkészszövetség. 

A 2020-ban elmaradt díjátadást 2021-es konferenciáján pótolta az alapítvány, a kitüntetettek: Gaál-Schott Anikó, aki évtizedek óta „Magyarország és a washingtoni régió közötti hídként” dolgozik az Egyesült Államokban és más nemzetközi fórumokon Magyarország és a magyar érdekek népszerűsítésén; Haynalné Kesserű Zsuzsánna újságíró, aki az argentínai magyaroknak segít megőrizni magyar identitásukat; és a bécsi Európa Klub, amelyet az 1956-os forradalom idején Magyarországról kivándorolt fiatalok alapítottak– írja a Magyarország Barátai Alapítvány nyomán a Magyar Nemzet.

Az alapítvány kuratóriuma örömmel hirdeti ki a 2022-es Magyarország Barátja díj nyerteseit. Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, akikről alább olvashatnak!

 

Miska János

Miska János gazdag életpályája során mozgatórugója magyarságának megőrzése, a magyar szellemi értékek kanadai megismertetése, az ottani magyar tudományos élet összefogása volt. Visszidensként pedig gigászi munkával olyan élet- és kutatótér létrehozásán fáradozik családi háza falai között, ahol felhalmozódott szellemi, tárgyi termékeit a köz szolgálatába tudja majd állítani.

2015-ben megalapította a Miska János Kanadai Magyar Irodalmi Archívumot. Ez magában foglalja a kanadai magyar írók könyveit, János világszerte kiterjedő levelezését, 40 éven át vezetett naplóját angolul (2014-től magyarul). Ugyanabban az évben létrehozta a Miska János Alapítványt, tehetséges szegény sorsú növendékek támogatására. 2019-ig 11 ösztöndíjat osztott ki. 2018-ban hazahozatta a Kanadai Országos Archívumban őrzött levelezéseinek digitalizált anyagát, amely több, mint 15 ezer 1957 és 2000 között született dokumentumot tartalmaz magyar és angol nyelven, kompletté téve az itthon lévő anyaggal (2001-től napjainkig 5000 levél). Jelenleg ezek rendezésén dolgozik. 

Miután az archívum rendezése befejeződik, megnyitja a nagyközönség számára is.

 

Aykler Béláné Papp Zsuzsanna

1991 óta a kanadai Rákóczi Alapítvány elnöke. A szervezet elsősorban a határon túli és észak-amerikai magyar ifjúság tanulmányait támogatja ösztöndíjakkal és étkeztetési programokkal. Ezenkívül az alapítvány 1994 óta minden évben megszervezi a Magyarságismereti mozgótábor–Diákok határok nélkül programot. Ebben a programban minden évben több mint száz tehetséges fiatal vesz részt, akik a Kárpát-medence minden részéről és Észak-Amerikából érkeznek. Összegezve most már 3550 azon résztvevők száma, akik elvégezték a programot. A program célja, hogy a résztvevők történelmi, irodalmi, néprajzi ismereteit elmélyítse, hogy a Kárpát-medence minden térségéből barátokat szerezzenek, találkozzanak a diaszpórában élő fiatalokkal, és hogy megosszák egymással az otthonról hozott kulturális kincseket, illetve a kisebbségi lét tapasztalatait.

2005 óta a Kanadai Amerikai Magyarság újság főszerkesztője. 

Ez az egyetlen magyar nyelvű sajtótermék, amely szolgálja az észak-amerikai diaszpórát. 

Több mint 2000 előfizetője van a lapnak, és közel 2000 követője az újság Facebook-oldalának.

 

Amerikai Magyar Koalíció

A koalíció, amely az amerikai magyar közösség legnagyobb ernyőszervezete, tavaly augusztusban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A nagy múltú szervezet egyéni és szervezeti tagjai révén összesen 38 ezer főt képvisel, vezetői lefedik az Egyesült Államok egész területét, és egyaránt működtet információs irodát Washington DC-ben és Budapesten – olvasható a Magyarország Barátai Alapítvány cikkében. 

A koalíció az alábbi fő tevékenységi területekre fókuszál: oktatás és kultúra, tájékoztatás és emberi jogi érdekképviselet, amerikai–magyar közösségi kapcsolatok.

A koalíció az elmúlt harminc év során rengeteget tett Magyarország és az Egyesült Államok gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatáért, a világ magyarságáról és Magyarországról kialakított pozitív megítélésért és az amerikai magyar közösség erősítéséért.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: a Magyarország Barátja díj Budapest, 2017. május 6.
Lipták András, Lipták Béla, az amerikai Magyar Lobby vezetőjének testvére átveszi a bátyjának szóló a Magyarország Barátja Díjat Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Magyarország Barátai Alapítvány konferenciáján a Pesti Vigadóban 2017. május 6-án. Középen Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke / MTI / Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában