Brutális statisztika

2022.04.08. 11:29

Naponta átlagosan 85 rendőrellenes támadás történik Franciaországban

A statisztikák alapján a legtöbb ilyen jellegű támadás a fővárosban történik, az összes eset több mint tíz százaléka. A fővárost a legtöbb muszlim lakossal rendelkező Seine-Saint-Denis megye követi.

Franciaországban nem szűnnek a rendőrellenes támadások, nem telik el nap anélkül, hogy ne érné valamiféle verbális vagy fizikai atrocitás a hatóság embereit – írja a V4NA. 

 A legutóbbi ilyen eset az ország északnyugati részén lévő Rouen városában történt. Az actu.fr információi alapján egy közúti vita tettlegességig fajult, egy autó utasai baseballütőkkel estek neki egy másik autósnak. A rendőrök épp az egyik elkövetőt próbálták letartóztatni, amikor egy banda körülvette az autójukat és ütni-rúgni kezdték a járművet.

Sajtóértesülések szerint egy rendőr fejsérülést szenvedett az összecsapásban. A felvételen látszik, hogy egy másik rendőr előrántja a szolgálati fegyverét és a levegőbe lő, hogy elriassza a támadóit. A letartóztatás alatt lévő személy mindeközben kereket oldott, a rendőrség azóta is keresi.

Az utóbbi időben több brutális támadás is történt Franciaországban a rendőrök ellen. Januárban Brest városában napokig tartó zavargásba torkollt egy rendőrségi akció, amit a város érzékeny kerületében, a Pontanézen elnevezésű városrészben hajtottak végre a rendőrök az ügyészség kezdeményezésére. A rendőrök igazoltatni akartak több gyanús alakot, ám a dílerekből álló csoport elmenekült. Ezt követően napokig tartó erőszakhullám vette kezdetét, tűzijátékkal lőtték a rendőröket a nyílt utcán, fényes nappal.

Március végén a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megye Sevran nevű településén alakult ki többnapos zavargás, mely során a rendőrök voltak az erőszakos bandák célpontjai. Az váltotta ki az erőszakhullámot, hogy egy rendőr a szolgálati fegyverével rálőtt egy lopott autó sofőrjére, aki nem volt hajlandó megállni, és olyan szerencsétlenül találta el a lövedék, hogy a férfi elhunyt. Bár a település polgármestere mindenkit nyugalomra intett, egy csapat csapdába csalta a rendőröket, és rájuk támadtak, amikor igazoltatni akarták őket. Kövekkel dobálták meg őket, jelentős anyagi kárt okozva a rendőrautóban. A rohamosztag könnygázzal visszavonulásra késztette a támadókat, ám azok visszavágtak, és pirotechnikai eszközökkel lőttek a rendőrökre.

Korzika szigetén is rendszeresek a francia állam és a rendőrség elleni zavargások, miután elhunyt a szakadár függetlenségi aktivista, Yvan Colonna, aki 1998-ban részt vett a rendőrfőnök meggyilkolásában. Colonnát egy dzsihádista rabtársa támadta meg a börtönben, a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kómába került, majd három héttel a támadás után meghalt. A korzikaiak ezt követően a francia államot okolták a történtekért, és több támadást is elkövettek a rendőrök ellen, Colonna temetése napján például Molotv-koktéllal és kövekkel dobálták a bastiai laktanyát.

A rendőrellenes támadások ugrásszerűen megnőttek Franciaországban az elmúlt húsz évben. A Le Monde nevű lap 2021 februárjában megjelent cikkében a belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy az utóbbi két évtizedben több mint a kétszeresére nőtt az ilyen jellegű bűncselekmények száma, naponta átlagosan 85 rendőrellenes támadás történik országszerte.

A statisztikák alapján a legtöbb rendőrellenes támadás a fővárosban történik. 2020-ban Párizsban csaknem 3000 ilyen jellegű támadást követtek el, ami az országos adatoknak több mint tíz százalékát teszi ki. Nem sokkal lemaradva következik a legtöbb muszlim lakossal rendelkező, Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megye, ahol 2292 rendőrellenes támadás volt 2020-ban, majd az ország északi részén lévő Nord megye, 1298 esettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában