Új cél?

2022.05.29. 21:47

Gelencsér Ferenc lett a Momentum új elnöke

A belső szavazáson a küldöttek Gelencsér Ferencnek szavaztak bizalmat – írta közleményben a Momentum. Gelencsér két ismertebb politikust, Kerpel-Fronius Gábort és a magát közgazdásznak beállító Hajnal Miklóst győzte le a versenyben. Gelencsér az EP-képviselő Donáth Annát váltja az elnöki székben, aki novemberben vette át a Momentum vezetését, miután a miniszterelnök-jelölti előválasztáson leszereplő Fekete-Győr Andrástól megvonta a bizalmat a küldöttgyűlés.

Donáth Anna május elején jelentette be, hogy gyermeket vár, ezért nem indul újra a pártelnöki posztért.

Az új elnök a Momentum alapító tagja, de komolyabb politikai pályafutását Budapest I. kerületében kezdte, a 2019-es önkormányzati választáson elég simán – több mint hét százalékponttal előzte meg fideszes ellenfelét – hozta a mandátumát, majd lett alpolgármester. Ő azonban többre vágyott: az előválasztáson kikapott Csárdi Antaltól, de az összefogás közös listáján 26. helyre került, így bejutott a parlamentbe, ahol a Momentum frakcióvezető-helyettesének választották. A Momentum rendelkezik a második legnagyobb ellenzéki frakcióval a parlamentben, tíz képviselővel: hat listás mandátum mellett – Hadházy Ákos nélkül – négy egyénit szereztek.

Új cél, új elnök?

Egyes feltételezések szerint az új elnök feladata az lehet, hogy a DK mellett az egyetlen mérhető támogatottságú baloldali párt vezetőjeként szembeszálljon Gyurcsány Ferenccel. Mint korábban már beszámoltunk róla, a DK és a Momentum között komoly feszültség alakult ki, miután nem tudtak megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről. A vita végül azt eredményezte, hogy határozatképtelenség miatt elmaradt a szerdai Fővárosi Közgyűlés (legutóbb 2008-ban történt ehhez hasonló eset, akkor Demszky Gábor egykori városvezetőnek többször kellett nekifutnia a budapesti büdzsé elfogadásának).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában