Szomorú statisztikák

2022.05.27. 10:08

Jelentősen romlott a közbiztonság több nyugat-európai országban

Elsősorban a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények szaporodtak meg.

Az éves jelentés szerint a bandabűnözés, a fiatalkori bűnözés és a nemi erőszak azok a bűncselekmények, amelyek 2021-ben a legnagyobb mértékben nőttek 2020-hoz képest Portugáliában. Más országokban is romlott a közbiztonság, ahol elsősorban a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények szaporodtak meg – írja cikkében a V4NA.

A portugál Legfelsőbb Belbiztonsági Tanács a napokban tette közzé az éves jelentését, amely a bűncselekmények számáról ad világos képet. A dokumentumból kiderül, hogy a bűncselekmények száma jócskán megugrott az elmúlt egy évben Portugáliában. A csoportos bűnözés tavaly 7,7 százalékkal, a fiatalkori bűnözés pedig 7,3 százalékkal nőtt, ami Paulo Vizeu Pinheiro belbiztonsági főtitkár szerint „aggodalomra ad okot”, és „továbbra is fokozott figyelmet érdemel”. De az erőszakos és súlyos bűncselekmények száma is emelkedett, a nemi erőszak eseteinek száma 26 százalékkal nőtt mindössze egy év alatt.

Hasonló aggodalomra ad okot a családon belüli erőszak is, hiszen bár 4 százalékkal csökkent a gyakoriság, mégis még mindig magas értéket regisztráltak, 2021-ben összesen 26 520 bejelentés történt. Paulo Vizeu Pinheiro szerint a bűnözés növekedésének hátterében a járványügyi korlátozások enyhítése állhat.

De nem Portugália az egyetlen ország, ahol egyre gyakrabban követnek el bűncselekményeket. Németországban is jelentősen romlott a közbiztonság, ráadásul a migránsbandák elterjedése tovább súlyosbítja a helyzetet. A legnagyobb mértékben a szexuális bűncselekmények száma emelkedett, az esetek 42 százalékában ráadásul bevándorlók követték el azokat.

Az antiszemita támadások is egyre gyakoribbak, 2021-ben új országos rekordot döntött az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Tavaly összesen 3028 esetben támadtak meg zsidó vallású embereket, ez átlagosan naponta 8 incidensnek felel meg. A támadásoknak halálos áldozatai is voltak.

Olaszországban is komoly gondot okoz, hogy egyre gyakoribbak a migránsok által elkövetett bűncselekmények. A legtöbb esetben megtámadják és kirabolják az ártatlan járókelőket. Országszerte egyre több bejelentés érkezik az áldozatoktól, a rendőrség pedig egyre elkeseredettebb küzdelmet folytat a bandák ellen a közbiztonság fenntartása érdekében.

A rendőrség szerint a bandák tagjai főként 12 és 17 év közötti kiskorúak, második vagy harmadik generációs bevándorlók, legnagyobb arányban észak-afrikaiak, akik közül néhányan már büntetett előéletűek. Sok esetben kísérő nélkül érkezett kiskorú illegális bevándorlókról van szó, akik az utcán vagy elhagyatott épületekben élnek, és bűncselekmények elkövetéséből tartják el magukat.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában