Bonyolódik

2022.06.25. 17:29

Alkotmányba foglalnák az abortuszjogot Franciaországban

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát − jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát − jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

Miután az amerikai alkotmánybíróság pénteki döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki baloldali szövetség, majd szombaton Aurore Bergé, a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője is bejelentette, hogy törvénytervezetet nyújtanak be a parlamentbe, amely alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását.

Ez lehet az első törvényjavaslat, amelyet megszavaz az egy héttel ezelőtt megválasztott új nemzetgyűlés, ahol továbbra sincs olyan egyértelmű többség, amely biztosíthatná a kormányzóképességet, miután Emmanuel Macron pártja és centrista partnereinek Együtt! nevű szövetsége a választások vasárnapi második fordulójában elvesztette abszolút többségét.

Elisabeth Borne a Twitteren azt írta, hogy a kormány minden erejével támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot. Hozzátette, hogy a parlamentnek nagyon széles támogatottságot kell felmutatnia ezen szöveg körül. 

Az amerikai döntés katasztrofális a nők számára: a világban minden kilencedik percben azért hal meg egy nő, mert az abortuszt rosszul, nem biztonságos módon hajtották végre

− mondta szombaton Aurore Bergé, a kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője a France Inter közrádióban. „Ez azt is jelenti, hogy Franciaországban intézkedéseket hozunk azért, hogy a jövőben ne lehessen visszavonni a már létező jogokat” − tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy az amerikaihoz hasonló döntés elképzelhető-e Franciaországban, a kormánypárti politikus elmondta: 

Sajnos semmi sem lehetetlen, és a nők jogai törékenyek, rendszeresen megkérdőjelezik azokat

− hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés − amely 89 képviselővel 1986 után először rendelkezik önálló frakcióval a nemzetgyűlésben − ellenzi az abortuszt, ezért nem szabad kockáztatni, és szavatolni kell ezt a jogot az alkotmányba foglalással.

Péntek este Mathilde Panot, az ellenzéki baloldali szövetséget, a NUPES-t vezető radikális baloldali Lázadó Franciaország frakcióvezetője a Twitteren jelezte, hogy pártja hasonló törvényjavaslatot készít elő.

A tengerentúli tragédia kötelez. Az olyan alapjog bármilyen fékezésének megakadályozására, mint amilyen az abortusz, hétfőn azt javasolom a NUPES-nek, hogy nyújtson be törvénytervezetet ezen jog alkotmányba foglalásához.

A kormányszövetségnek és a NUPES-nek együtt 296 képviselője van. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség. Amennyiben a szöveget elfogadja az alsóház, az a jobboldali többségű szenátus elé kerül vitára.

Az amerikai döntésre reagálva Emmanuel Macron államfő sajnálatát fejezte ki a nők szabadságának megkérdőjelezése miatt, és úgy fogalmazott, hogy „a terhességmegszakítás minden nő számára alapjog”.

Borítókép: A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tiltakoznak Los Angelesben 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. A döntés értelmében az abortuszjog normáit ezentúl a tagállamok határozzák meg. Az ítélet után nyolc tagállamban azonnal életbe lépett az abortusztilalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában