Felelősség

2022.06.23. 12:31

Elf Bar-jelenség: Brüsszel akadályozza a fiatalokat védő törvénymódosítást

Az Európai Bizottságot tette felelőssé csütörtöki közleményében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozásának akadályozása miatt.

A szakbizottság "elutasította Magyarország sürgősségi kérelmét, hogy egy törvénymódosítási csomag elfogadásával gyorsan reagálhasson a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozására. A bürokratikus lépés ellenére a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) következetes álláspontja változatlan: a hatóság továbbra is minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellép a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, egészségük védelme, valamint a legális piac védelme érdekében" - írták.

A tájékoztatás szerint a jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek a hasonló dohánytermékek alternatívájaként jelennek meg. Kockázatot jelent, hogy ezek a termékek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, így a fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők, ráadásul az interneten keresztül is megvásárolhatók - írták.

Megjegyezték: az ilyen dohányzási célú gyógynövénytermékek egyre növekvő keresletén túl jelentős kihívást jelent a hatóság számára egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, az Elf Bar illegális kereskedelme elleni fellépés is, amelynek legfőbb kockázati csoportját szintén a fiatalok alkotják.

Ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a hatóság több akciót is szervez, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű terméket kiszűrje a feketepiacról. A hatóság emellett az iskolás korosztály körében országos figyelemfelkeltő kampányt kezdeményez a nyári táborokban, ősztől pedig az általános és középiskolákban - írták.

Borítóképünk illusztráció, forrás: Shutterstock

Címkék#dohányzás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában