Ukrán válság

2022.06.29. 07:23

Az ukrán hátországot is újra rakétacsapások érik (videó)

126. napja pusztít az orosz-ukrán testvérháború.

Oroszország ellensúlyozni fogja a NATO keleti szárnyának megerősítését

AZ ÚJABB NATO-ERŐK KELET-EURÓPAI TELEPÍTÉSE KOMPENZÁLÓ INTÉZKEDÉSEKET EREDMÉNYEZ MAJD OROSZORSZÁG RÉSZÉRŐL, MOSZKVA PEDIG RENDELKEZIK AZOKKAL A KÉPESSÉGEKKEL ÉS ERŐFORRÁSOKKAL, AMELYEKKEL GARANTÁLHATJA SAJÁT BIZTONSÁGÁT- jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak Moszkvában.
Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről. Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták. Megvannak a képességeink és az erőforrásaink. A biztonság száz százalékban garantált lesz- hangoztatta.

 

Enerhoatom: Az oroszok le akarják ereszteni a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben leeresztik a hűtőmedencéket, mert szerintük a létesítmény dolgozói fegyvereket rejtettek el a medrükben, ez azonban nukleáris veszélyhez vezethet - figyelmeztetett szerdán az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

"A zaporizzsjai atomerőmű megszállói azzal vádolták meg az ukrán atomtudósokat, hogy fegyvereket tárolnak az erőmű területén. Ennek érdekében több munkást őrizetbe vettek és megkínoztak, hogy beismerjék, vagy inkább megrágalmazzák magukat, hogy állítólag még márciusban valamiféle fegyvert, robbanószert vagy lövedéket dobtak az erőmű hűtőmedencéinek betontálaiba" - idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál az Enerhoatomnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson nyilvánosságra hozott közleményéből.

A vállalat hozzátette: ezzel az ürüggyel az erőmű megszállói le akarják üríteni a hűtőmedencéket, hogy ellenőrizzék annak edényeit, és leállítsák az erőművek biztonsági rendszereinek vízellátását biztosító szivattyúkat.

Az Enerhoatom hangsúlyozta, hogy ha AZ ATOMERŐMŰ HŰTÉS NÉLKÜL MARAD, AZ VESZÉLYEZTETHETI A NUKLEÁRIS BIZTONSÁGOT, KÜLÖNÖSEN MELEG IDŐBEN, AMIKOR A TÚLMELEGEDÉS MIATT KÖNNYEBBEN HIBÁSODHATNAK MEG A BERENDEZÉSEK.

 

Norvégia rakéta-sorozatvető fegyverrendszereket küld Ukrajnába

Norvégia közölte, hogy három rakéta-sorozatvető rendszert küld Ukrajnának. A döntés azután született, hogy Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok is hasonló fegyverek szállítását jelentette be az ukrán hadseregnek. Norvégia a tüzérségi eszközök mellett még 5 ezer gránátot is küld az eddig már az országnak adományozott 5 ezer darab mellé – írja a The Defense Post.

A luhanszkiak moszkvai nagykövete: Liszicsanszk egyharmada már nincs ukrán kézen

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete szerdán azt mondta, hogy az általa képviselt szakadár régió utolsó, ukrán kézen maradt városa, Liszicsanszk egyharmadát felszabadították. Vitalij Kiszeljov, a köztársaság belügyminisztériumának munkatársa azt hangoztatta, hogy a több oldalról ostromlott városból az éjszaka folyamán mintegy félezer ukrán katona és 74 zsoldos távozott Sziverszk területére, ahová az ukrán hadsereg hat zászlóaljat csoportosított át. Kiszeljov szerint az ukrán alakulatokat amerikai katonai magáncégek zsoldosai irányítják. A luhanszki hatóságok kedden azt állították, hogy Liszicsanszknál több, mint ezer ukrán katona esett el, több tiszt pedig fogságba esett.

Súlyos liszicsanszki ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők súlyos emberveszteségeket szenvednek Liszicsanszk és Harkov környékén – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. Mint mondta, a liszicsanszki olajfinomítónál az elmúlt nap folyamán az ukrán 10. hegyi rohamdandár 108. zászlóalja teljesen megsemmisült, az alegység 350 katonájából mindössze 30 katona maradt életben. A tábornok szerint Liszicsanszknál a 115. gépesített, valamint a 79. és a 25. légideszant hadosztálynál kritikus élelmiszerhiány alakult ki, amely számos esetben álláselhagyást és dezertálást eredményezett.

Négyre emelkedett a halottak száma Nyikolájevben

Ahogy azt korábban is írtuk, a városban talált ért egy tömbházat. Olekszandr Sienkevics polgármester szerint öt ember sérült meg és a halottak száma négyre emelkedett.

Az ukrán erők tovább támadják Donyecket

A magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltó régió a közösségi médiában közzétette aznapi katonai támadásokat. Állításuk szerint 239 település van ellenőrzésük alatt, és azt állítják, hogy az ukrán erők tíz települést lőttek le az általuk elfoglalt területen. Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Ketten meghaltak Dnyiproban

A Dnyipropetrovszk régió kormányzója, Valentyin Reznichenko szerint két holttestet találtak a romok alatt, miután június 28-án orosz rakétacsapást mértek a városra.

Zelenszkij: Oroszország terrorista állam

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett virtuális beszédében Zelenszkij sürgette az ENSZ-t, hogy hozzon létre nemzetközi bíróságot az orosz megszállók ukrán földön elkövetett tetteinek kivizsgálására és az ország felelősségre vonására. Oroszországnak a 193 tagú ENSZ-ből való kizárását sürgetve Zelenszkij az ENSZ Alapokmányának 6. cikkére hivatkozott, amely kimondja, hogy azt a tagot, amely tartósan megsértette a jelen Alapokmányban foglalt elveket, a Biztonsági Tanács ajánlására a Közgyűlés kizárhatja a szervezetből. Oroszország kiutasítása azonban gyakorlatilag lehetetlen, Oroszország ugyanis a Tanács állandó tagjaként vétójogával megakadályozhatna minden kizárási kísérletet.

Törökország mégis támogatja a svéd és a finn NATO-csatlakozást

Korábbi aggályai ellenére támogatja Törökország a svéd és a finn nato-tagságot. A törökök korábban amiatt tiltakoztak, hogy a két ország kurd fegyvereseket fogad be. A három ország külügyminiszterei  most közös biztonsági paktumot írtak alá, amelyben ezeket figyelembe veszik. Jens Stoltenberg, a NATO vezetője elmondta, hogy Svédország beleegyezett abba, hogy fokozza az erőfeszítéseit a feltételezett kurd fegyveresek török kiadatási kérelmeivel kapcsolatban. A két északi ország feloldja a Törökországnak történő fegyvereladásra vonatkozó korlátozásait is.

Nyolc rakéta érte Nyikolájev városát

Legalább három ember meghalt, öten pedig megsebesültek miután rakétalálat ért egy tömbházat szerdán Ukrajna déli részén, Nyikolájev (Mikolajiv) városában – közölték a helyi hatóságok, akik megkezdték a túlélők mentését. Olekszandr Szenkevics polgármester elmondta, hogy nyolc rakéta érte a várost, és felszólította a lakosokat, hogy meneküljenek ki. Azt mondta, hogy az épületet egy orosz H-55-ös cirkálórakéta találta el. A helyszínről készült fényképek azt mutatják, hogy egy négyemeletes épületből füst gomolyog, amelynek felső szintje részben megsemmisült.

A háború addig folytatódik, amíg Ukrajna nem fejezi be Donbász támdását

Oroszország különleges hadművelete Ukrajnában mindaddig folytatódik, amíg Ukrajna nem fejezi be Donbász támdását – közölte Dmitrij Poljanszkij orosz állandó ENSZ-képviselő első helyettese.

„Különleges katonai hadműveletet indítottunk annak érdekében, hogy véget vessünk az ukrajnai Donbász bombázásainak, és hogy ez az ország (amelynek a nyugati államok segítettek Oroszország-ellenessé válni) és nacionalista vezetése ne jelentsen veszélyt Oroszország és Ukrajna déli és délkeleti területein élők is. A különleges művelet addig folytatódik, amíg ezeket a célokat el nem érik” – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén.

Többen meghaltak egy tömbházban Nyikolájevben

Mikolaivban rakétatalálat ért egy tömbházat – tudatta Olekszandr Sienkevics a város polgármestere. A régió kormányzója, Vitalij Kim szerint a támadásban ketten meghaltak és három ember megsérült. A sérültek között egy mentő is van. Az emeletes háznál most is folyamatban van a mentés.

ORFK: több mint tízezer menekülő érkezett kedden Ukrajnából

Magyarország területére június 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 5819, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4449 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ukrajnai háború elől 2022. június 28-án 54 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

További német és holland ágyúk Ukrajnának

Németország és Hollandia további hat ágyút fog szállítani Ukrajnának – közölte a két ország védelmi minisztere. A NATO madridi csúcstalálkozójának margóján Christine Lambrecht német és Kajsa Ollongren holland miniszterek újságíróknak elmondták, hogy a már elküldött 12 ágyún felül mindkét ország 3-3 ágyút küld Ukrajnának.

A NATO bejelentését kommentálva, miszerint 2023-tól több mint 300 000 katonát helyeznének magas fokú készenlétbe válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, a német védelmi miniszter azt mondta, Németország egy hadosztályt, mintegy 15 000 katonát biztosítana ezekhez az erőkhöz, beleértve mintegy 65 repülőgépet és 20 hajót is.

A videón az ukránok szerint a rakéta becsapódik az ukrán bevásárlóközpontba

Megadta valaki az ukrán katonai bázis koordinátáit az oroszoknak

Légicsapást mért az orosz légierő június 25-én szombaton a javorivi katonai bázisra, a támadásban 50 katona meghalt, 150 megsebesült. Nemrég letartóztattak egy férfit, akiről azt gyanítják, hogy a KGB tagja, és ő adta meg a katonai bázis koordinátáit az oroszoknak. A férfit hazaárulással vádolják.

Borítókép: mentés a Kremencsuk bevásárlóközpontnál / Genya SAVILOV / AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában