Támogatás

2022.06.29. 08:44

Globális minimumadó: amerikai képviselők álltak ki a magyar álláspont mellett

A képviselőház kereskedelmi és adópolitikai kérdésekkel foglalkozó befolyásos albizottságainak republikánus kisebbségi vezetői (Adrian Smith és Mike Kelly kongresszusi képviselők) közös levelükben köszönetet mondtak, hogy a magyar kormány ellenezte a globális minimumadót (GMT) magában foglaló OECD-megállapodás EU általi elfogadását.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum aláírói kifejtik, hogy tiszteletben tartják Magyarország szuverén jogát arra nézve, hogy magasabb adókulcsokat alkalmazó államok befolyásolása nélkül alakíthassa ki a saját adóügyi normáit. Megértik továbbá, hogy Magyarország nemzeti érdeke, hogy növekedést támogató adórendszerrel magához vonzza a gazdasági aktivitást.

A képviselők a levélben javaslatot tesznek, hogy kerüljön sor közvetlen egyeztetésre a magyar kormány és a kongresszusi republikánusok között a GMT-vel kapcsolatban. 

Az aláírók megjegyzik, hogy tudomásuk van a magyar Országgyűlés nagy többséggel elfogadott határozatáról, amely aggodalmakat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a tervezett minimumadó káros lenne a magyar versenyképességre, ezért annak részleteit alaposan meg kell vizsgálni az európai uniós irányelv elfogadása előtt a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Hozzáteszik, hogy a magyar kormányéhoz hasonló aggodalmaik vannak a második pillérrel kapcsolatban, így számos kérdés nem tisztázott a javaslat ügyében, többek között annak viszonya az USA meglévő hasonló adóneméhez (GILTI), ami felveti a kettős adóztatás veszélyét. A republikánus törvényhozók ennek alapján megkérdőjelezik annak az indokoltságát, hogy az egész világ elmozduljon egy olyan rendszer irányába, ami adószuverenitásuk feladására kényszeríti az országokat, miközben új nemzetközi adóvitákat nyit meg közöttük.

A szerzők pozitívan utalnak a Trump-adminisztráció 2017-es adóreformjára (Tax Cuts and Jobs Act), ami szerintük igazolta, hogy az alacsonyabb társasági adóknak és az átfogó befektetési kedvezményeknek gazdasági növekedést és adóbevételeket felhajtó hatásuk van. 

A törvényhozókat aggasztja, hogy az amerikai pénzügyminisztérium tárgyalói nem védték meg az USA növekedéspárti adóügyi rendelkezéseit, míg más országok erre képesek voltak. Hozzáteszik ennek alapján, hogy a kongresszusi republikánusok nem fognak támogatni olyan megállapodást, ami más államokat hoz előnyösebb helyzetbe. Rögzítik, hogy az amerikai szövetségi adójogszabályokban csak a képviselőházban benyújtott törvényjavaslattal lehet változtatást eszközölni, amelyet mindkét házban elfogadnak és az elnök is aláír.

A Biden-adminisztráció azonban nem konzultált közvetlenül a kongresszussal, és nem tudta felmutatni a jogalkotáshoz szükséges többséget, így az USA nem tud – és nem fog – részt venni sem az első, sem a második pillérben – írják. 

Adrian Smith a kereskedelmi albizottság, Mike Kelly pedig az adópolitikával foglalkozó Select Revenue Measures albizottság republikánus rangidős tagja a washingtoni kongresszus alsóházában, a mindkét albizottságot magában foglaló Ways and Means szakbizottságban. A testület 2022. júniusban meghallgatta Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert, aki az ülésen védelmébe vette az OECD megállapodását. 

A levél előzménye, hogy a washingtoni magyar nagykövetség 2022. június 16-án nagyköveti levélben tájékoztatta a befolyásos bizottság republikánus kisebbségi vezetőjét, Kevin Bradyt a magyar álláspontról.

Borítókép: Adrian Smith (b) és a Mike Kelly (j) amerikai kongresszusi képviselők (Forrás: A képviselők Facebook-oldalai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában