Migrációs nyomás

2022.06.29. 10:35

Idén már több mint 105 ezer illegális bevándorlót fogtak el

Főként szírek, afgánok, pakisztániak és indiaiak érkeznek.

Ebben az évben már több mint 105 ezer illegális bevándorlót fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 43 ezer volt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A csoportos, erőszakos átlépés és a rendőrök, járőrök elleni fizikai támadások, a határzár megrongálása mindennapos jelenséggé vált

– fogalmazott Bakondi György.

Az olasz és a görög-török tengeri határon megint nagy csoportokban érkeznek az illegális bevándorlók, miként Spanyolországon és a nyugat-balkáni útvonalon keresztül is sokan próbálnak bejutni Európába – emelte ki.

Hozzátette, hogy főként szírek, afgánok, pakisztániak és indiaiak érkeznek.

Bakondi György hangsúlyozta, ha figyelembe vesszük az ukrán-magyar határon lévő menekülthelyzetet és az ukrajnai háborút is, akkor kijelenthető, hogy

nagyon bonyolult és sok tekintetben igen veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki a magyar államhatáron, amely a magyar rendvédelmi erők, a Magyar Honvédség nagyon komoly erőfeszítését és odafigyelését igényli.

Hozzátette, hogy olyan információval nem rendelkeznek, amely szerint a nyár végével csökkenés következhet be a migrációban, ezért a helyzet komoly elemzést és határozott kormányzati intézkedést követel meg.

Az önálló határőrség felállításáról Bakondi György azt közölte:

az állomány nem rendőrökből, nem is katonákból áll majd, hanem olyan emberekből, akik csak a határőrizeti feladatokat látják el, csak erre kapnak majd kiképzést. Így lehetőség lesz arra, hogy a katonákat kivonják a határőrizeti feladatokból, hiszen a hadseregnek az a fő feladata, hogy az ország fegyveres védelmére készüljön.

Az új szervezet kialakítása még zajlik a Belügyminisztériumban – fűzte hozzá.

Borítóképünk illusztráció. Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában