Ki is az ellenség?

2022.07.13. 12:22

A Biden-adminisztráció elnézőbb Oroszországgal, mint Magyarországgal

Felmondanák a velünk kötött adóegyezményt, de az oroszokkal fenntartanák a hasonló megállapodást.

Fontos cikk jelent meg a National Review című amerikai magazin honlapján egy tapasztalt amerikai külpolitikai újságíró tollából - hívta fel a figyelmet az írásra a Magyar Nemzet. John Fund – aki idén májusban a CPAC Hungary-n is felszólalt – rámutat, hogy 

a Biden-adminisztráció igen következetlen politikát folytat, amikor azzal fenyeget, hogy 2024-től felmondja a hazánkkal kötött adóegyezményt, de fenntartja hasonló megállapodását Moszkvával, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyinnal szemben Orbán Viktor egy demokratikusan megválasztott vezető, aki idén nagy többséggel nyert ismét választásokat.

Fund szerint mindennek csupán egy oka lehet: Magyarország nem támogatja a cégekre vonatkozó globális minimumadót, amelyet Joe Bidenék 15 százalékban szeretnének megszabni. A magyar döntés tökéletesen racionális, hisz a helyi, kilencszázalékos cégadó versenyelőnyt jelent a magyar gazdaság számára.

Az újságíró az agresszív amerikai lépést nagyhatalomhoz méltatlannak tartja, és úgy véli, hogy ez a döntés tovább erodálja az Egyesült Államok mint megbízható szövetséges imázsát. 

Ezzel együtt a szerző arra is rámutat, hogy kétséges, az Egyesült Államokban egyáltalán be tudják-e vezetni a globális minimumadót. Bár kétségtelen, hogy a Biden-kormányzat számára ez prioritás, a végső szót a kongresszus mondja ki, ahol a demokraták szűk többsége könnyen elveszhet az idén novemberben esedékes félidős választásokkor.

Borítóképünkön Joe Biden amerikai elnök, fotó: Nicholas Kamm / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában