Ukrán válság

2022.07.31. 07:24

Ádáz harcok dúlnak Kelet- és Dél-Ukrajnában

158. napja tart az orosz-ukrán testvérháború Ukrajnában.

Az oroszok vasárnap hét rakétatámadást is indítottak a szumi régió ellen

Dmitro Zsivickij kormányzó szerint az orosz erők csaknem 90, különböző típusú rakétával lőtték az északi határvidéket. Mintegy 25 hektár búza pusztult el a támadásban.

Az ukránok szerint csapást mértek egy orosz utánpótlást szállító vonatra

Ukrán jelentések szerint a hadsereg ma csapást mért egy 40 vagonból álló, a Krím-félszigetről orosz csapatokat, felszerelést és lőszert szállító vonatra, mintegy 80 orosz katonát megölve és 200-at megsebesítve.

A TÁMADÁSHOZ ÁLLÍTÓLAG HIMARS RAKÉTARENDSZERT HASZNÁLTAK.

Az ukránok szerint 200 orosz tengerészgyalogos nem akar visszatérni Ukrajnába harcolni

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlege szerint több orosz tengerészgyalogos sem hajlandó újra Ukrajnában harcolni.

A JELENTÉS SZERINT AZ OROSZ 810. HADITENGERÉSZETI GYALOGOSDANDÁR 200 TENGERÉSZGYALOGOSA MEGTAGADTA, HOGY VISSZATÉRJEN UKRAJNÁBA ÉS AZ ORSZÁG DÉLI RÉGIÓIBAN HARCOLJON.

A Vöröskereszt még nem jutott be az olenivkai börtönbe

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy még nem kapott engedélyt arra, hogy belépjen az olenivkai börtönbe, ahol pénteken egy támadásban több tucat ukrán hadifogoly halt meg.

AZ UKRÁN ÉS A DONYECKI NÉPKÖZTÁRSASÁG KÖLCSÖNÖSEN EGYMÁST TESZI FELELŐSSÉ A TÁMADÁS ELKÖVETÉSÉVEL.

A feleknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy pártatlan vizsgálatokkal segítsék a támadás körülményeinek tisztázását, ugyanakkor a Vöröskeresztnek továbbra sem a feladata állítólagos háborús bűnök nyilvános vizsgálata- áll a szervezet álltal kiadott közleményben.

KORÁBBAN OROSZORSZÁG KÖZÖLTE, HOGY AZ ENSZ ÉS A VÖRÖSKERESZT SZAKÉRTŐIT KÉRTE FEL, HOGY VIZSGÁLJÁK MEG A MOSZKVA ÁLTAL TÁMOGATOTT SZEPARATISTÁK ÁLTAL A BÖRTÖNBEN FOGVA TARTOTT UKRÁN HADIFOGLYOK HALÁLÁNAK KÖRÜLMÉNYEIT- írja a Sky News

 

Hatalmas erdőtűz tombol Mikolajiv közelében az orosz bombázás után - videó

 

Légicsapások érték Mikolajiv városát

Heves orosz légicsapások érték vasárnapra virradóra Mikolajiv városát. Rakétatámadás miatt meghalt az egyik legnagyobb ukrán gabonaexport-cég tulajdonosa.

VOLODIMIR ZELENSZKIJ UKRÁN ELNÖK HATALMAS VESZTESÉGNEK NEVEZTE VADATURSZKIJ HALÁLÁT, HOZZÁTÉRVE, HOGY AZ ÜZLETEMBER ÉPPEN ÚJ GABONAEXPORT-HÁLÓZATOT KÉSZÜLT KIÉPÍTENI.

Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere az állami televíziónak nyilatkozva sebesültekről is beszámolt a városban. A minden korábbinál erősebb csapások során tizenkét rakéta csapódott be lakóházakba és oktatási intézményekbe.

 

ENSZ és Vöröskereszt szakértőket hívott meg Moszkva az ukrán hadifoglyok miatt

Oroszország hivatalosan is meghívta az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki az olenivkai börtönre mért rakétacsapás körülményeit, amelynek következtében

TÖBB MINT ÖTVEN UKRÁN HADIFOGOLY VESZTETTE ÉLETÉT

- közölte vasárnap a védelmi minisztérium. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese a közösségi médiában vasárnap azt írta, hogy Moszkva közölte António Guterres ENSZ-főtitkárral: az olenivkai incidens ügyében nemzetközi szakértők bevonásával indul vizsgálat. A diplomata szerint Oroszország felszólította a világszervezetet, hogy haladéktalanul adjon objektív értékelést a történtekről.

 

Menekültek Amerikában

Az amerikai kormányzati statisztikák szerint február 24. óta több mint 100 ezer ukrán menekültet fogadott be az Egyesült Államok.  

Az amerikai belbiztonsági minisztérium megerősítette az érkezők számát.

Az ukrán haditengerészet visszautasítja az oroszok vádjait

Szevasztopol orosz kormányzója Mihajlo Razvozsajev azt állítja, hogy július 31-én egy ukrán drón támadta meg az orosz flotta helyi főhadiszállását és ennek következtében 5 ember megsebesült.

Az ukrán haditengerészet visszautasítja Oroszország vádjait a Szevasztopolt ért dróntámadásról. 

Álláspontjuk szerint az állítólagos támadás Oroszország kitalált ürügye, hogy lemondhassa a Fekete-tengeren tartott parádét

 – áll az ukrán haditengerészet közleményében.

Több fronton zajlanak a harcok

A dél-ukrajnai Nikopol kormányzója, Valentyin Reznyicsenko Telegramon azt írta, hogy

városunkba vasárnap reggel a becslések szerint 56 rakéta csapódott be Egy ember megsebesült, házak, gáz-és vízvezetékek rongálódtak meg. 

Az északkeleti, szumi régió vezetője, Dmytro Zhyvytsky azt mondta, hogy a szombat este őket ért támadás következtében egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

Harkiv, 2022. július 29. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Harkiv térségében húzódó orosz fronton 2022. július 28-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov
Forrás: Szergej Kozlov

Igor Terehov, Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a polgármestere közölte, hogy robbanások egész sora történt a városban, ahol néhány épület megrongálódott. 

16 099-en érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7234 fő lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8865 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

Drónnal támadtak az ukránok 

Ukrán dróntámadás érte az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállását vasárnap, ezért biztonsági okokból lemondták a haditengerészet napi ünnepségeket Szevasztopolban. Mihail Razvozsajev, a város kormányzója Telegram-bejegyzésben közölte, hogy

egy azonosítatlan tárgy repült be a flottaparancsnokság udvarára, az előzetes jelentések szerint egy drón. Öt ember megsérült, halálos áldozatok nincsenek. 

A fekete-tengeri flotta közölte, hogy parancsnokságának területén egy kis erejű, házi készítésű drón által szállított robbanószerkezet lépett működésbe. A tájékoztatás szerint öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. Mindannyian orvosi ellátásban részesültek. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vizsgálatot indított. Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a balti flotta díszszemléjén vesz részt.

Oroszország beengedi a Vöröskeresztet a börtönbe, ahol ukrán hadifoglyok haltak meg

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint lehetővé teszik az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága számára, hogy megnézhessék a börtönt a donyecki Olenivkában, ahol ukrán hadifoglyok haltak meg.

Harkovot támadják az oroszok

Ihor Terekhov, Harkov polgármestere azt mondta, hajnali 4:40 körül robbanást hallottak a város Nemyslianszkij kerületében. A támadásban több épület megrongálódott, áldozatokról nincs információ.

Két lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok

Az ukrán erők július 30-án megöltek 33 orosz katonát, valamint megsemmisítettek többek közt két lőszerraktárt, egy Grad rakétavetőt és 3 páncélozott katonai járművet.

Megrongálták a vasutat Luhanszkban

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója azt mondta, gerillák rongálták meg Szvatovo város közelében a vasutat, amit állítólag az orosz csapatok lőszerrel való ellátására használtak – írja a Kyiv Independent.

Zelenszkij elrendelte a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kiürítését 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este elrendelte a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését.

 A háború jelenlegi szakaszában Oroszország legfőbb fegyvere a terror

–mondta videóüzenetében az elnök. 
A területen, ahol jelenleg is ádáz harc dúl, még mindig százezrek élnek.

Minél többen elhagyják Donyecket, annál kevesebb embert tud megölni az orosz hadsereg

 – tette hozzá Zelenszkij, aláhúzva, hogy a lakosság tiltakozása ellenére az evakuáció elkerülhetetlen.
 Hangsúlyozta: a távozók kárpótlást fognak kapni.
 Az elnök azt kérte az ukránoktól, hogy beszéljenek a régióban élő ismerőseikkel, és győzzék meg őket a távozás szükségességéről.
Ukrán hírforrások szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.

Borítókép: Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. Az ötszintes épületben legkevesebb 15 ember életét vesztette és sokan megsebesültek. Fotó: MTI/AP

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában