Ukrán válság

2022.08.14. 08:31

Az oroszok szerint az ukránok, az ukránok szerint az oroszok lőtték az atomerőművet (videó)

172. napja pusztít az orosz-ukrán testvérháború.

Fotó: Maciej Kulczynski

Negyvenkét ország kéri az oroszokat, adják vissza a zaporizzsjai erőművet Ukrajnának

Több tucatnyi ország és az Európai Unió kérte közös közleményben vasárnap az orosz csapatok azonnali kivonását a megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből.

Orosz katonai személyzet és fegyverzet felvonultatása az atomlétesítménynél elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonságot és azokat a védelmi elveket, amelyeknek a betartására valamennyi NAÜ-tagállam kötelezettséget vállalt

 - áll a dokumentumban.

Fegyveres orosz katona a zaporizzsjai atomerőműnél. Európa egyik legnagyobb atomerőműve immár orosz felügyelet alatt áll, de továbbra is az ukrán szakemberek működtetik
Forrás: Andrej Borodulin / AFP

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete.

 

A kérelmet az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Ausztrália, Japán, Új-Zéland és sok más ország is aláírta.

 

"Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és más, engedéllyel nem rendelkező személyzetét a zaporizzsjai atomerőműből és annak közvetlen környezetéből, valamint egész Ukrajnából, hogy az erőmű üzemeltetője és az ukrán hatóságok ismét betölthessék szuverén feladataikat Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül."

"Ez lehetővé teszi majd azt, hogy a NAÜ háborítatlan és biztonságos feltételek között, továbbá a megszabott ütemterv szerint folytathassa Ukrajna atombiztonsági feladatai teljesítésének az ellenőrzését" - áll a közleményben.

Vasárnap ismét tüzérségi támadás érte a legnagyobb európai atomerőmű dolgozóinak otthont adó, a létesítményhez közel fekvő Enerhodar várost, a felek ismét kölcsönösen egymást vádolták a támadással. A NAÜ szakértőinek ellenőrizniük kellene a március óta orosz kézen lévő létesítményt, de az ENSZ, Oroszország és Ukrajna nem tud megegyezni a látogatás tervezésében. Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete vasárnap felszólította az ENSZ-t: lépjen közbe az erőmű épségének biztosításáért.

Sajtójelentések szerint az ENSZ mindeddig nem engedélyezte Rafael Grossinak, az NAÜ főigazgatójának, hogy a helyszínre utazzon, nem csupán biztonsági okokból, hanem az útiterv körüli vita miatt is.

Grossi orosz védelem alatt a Moszkva által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten át utazhatna, de ez Kijev szemében sértésnek számítana.

Támadást indítottak az ukránok

Az ukrán hadsereg csapást mért a Wagner katonai magáncég egyik popasznai bázisára

 - közölte Jurij Kotenok parancsnok a Telegram-csatornáján.

Kotenok arról is beszámolt, hogy a csapást valószínűleg egy HIMARS rakétarendszer hajtotta végre.

Az orosz források szerint vannak halottak és sebesültek, de számukat nem pontosították - írja a lenta.ru.

Újabb település elfoglalását jelentették be az oroszok

A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő nagypontosságú csapásai következtében a donyecki régióban lévő Dzerzsinszk közelében az ukrán 66. gépesített dandár mintegy negyven katonája életét vesztette és kilenc haditechnikai eszköze megsemmisült. Hasonló támadás következtében a 63. gépesített dandár a Herszon megyei Belaja Krinica és Bilohirka térségében 35 ember és 15 páncélozott és egyéb jármű pusztult el.

A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők 53. gépesített dandárja a donyecki régióban lévő Szribne falu közelében elszenvedett koncentrált tűzcsapások következtében kétszáz katonát és 15 haditechnikai eszközt veszített. Mint mondta, a 56. gépesített lövészdandár több mint kétszáz katonája megtagadta a harci feladatok végrehajtását, és a súlyos veszteségek miatt önkényesen Opitne és Pervomajszke közelében, az alegység 580 fős, Marjinkához vezényelt harmadik zászlóaljából mintegy 140 fő maradt.

A harcászati légierő gépei valamint a rakéta- és tüzérségi erők egyebek között megsemmisítettek egy radarfelderítő és célzóállomást, egy üzemanyag- és négy lőszerraktárt, valamint öt vezetésipontot. A Donyeck környéki ütegelhárítási művelet keretében az orosz erők csapást mértek egy ukrán Grad-, egy Hjacint-B- és hét D-30-as szakaszra, a légvédelem pedig lelőtt két drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát és 15 rakétasorozatvető-lövedéket.

 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1738 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4303 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 798 rakétasorozatvető, 3298 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4 888 speciális katonai járművet veszítettek.

 

Az ukrán hadsereg az éjszaka folyamán nagy erejű rakétatámadást intézett Herszon és elővárosai ellen az orosz erők által hatalomra juttatott helyi közigazgatás tájékoztatása szerint. A légvédelmi rendszer a legtöbb rakétát elfogtak, de találatok is voltak.

A zaporizzsjai atomerőmű a helyi Moszkva-barát hatóságok szerint rendben működik, annak ellenére, hogy az ukrán erők szombaton ismét lőtték a létesítményt és Enerhodar várost. Kilenc lövedéket lőttek ki, amelyek egy része az atomerő és a hőerőmű között csapódott be.

A donyecki régió szakadárok által ellenőrzött területein vasárnap több települést értek ukrán tüzérségi csapások. Donyeckben bejelentették, hogy a városban egy nő és egy gyerek szenvedett sérülést az ukrán rakétatüzérség által szétszórt Lepesztok taposóaknáktól.

A felek ismét egymást vádolják a zaporizzsjai erőmű elleni tüzérségi támadással

Kijev és Moszkva az ukrajnai háborúban ismét egymás vádolta vasárnap az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű elleni tüzérségi támadással. Az erőművet a héten több támadás érte.

 

Ukrajna vasárnap azt állította, hogy a térségbeli hidak megrongálásával, illetve lerombolásával elszigetelte az orosz erők egy részét a dél-ukrajnai Herszon megyében.

 

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat figyelmeztetést adott ki a Telegram-csatornáján, miszerint olyan értesülést kaptak, hogy "az orosz megszállók újabb provokációkra készülnek", szemtanúk szerint ismét tüzérségi támadás célpontja Európa legnagyobb atomerőműve.

A zaporizzsjai atomerőmű
Forrás: Ed Jones / AFP

Az ukrán katonai hírszerzés szombat este azt közölte, hogy "az orosz megszállók" a Dnyeper jobb partján lévő Vodjane faluból lövik az erőművet. Az egyik támadásban megrongálódott az egyik szivattyútelep, így részben tönkrement az atomerőmű tűzvédelmi berendezése.

A Zaporizzsja megye orosz kézen lévő területeit ellenőrző hatóságok az ukrán erőket vádolták a tüzérségi támadással. Az orosz katonai és polgári közigazgatás egyik tagja, Vlagyimir Rogov a Telegramon azt írta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fegyveresei ismét tűz alá vették Enerhodar városát és az atomerőművet. A közlemény szerint a lövedékek a Dnyeper partján csapódtak be, senki sem halt meg, anyagi kár sem keletkezett.

Zelenszkij azzal vádolta meg a megszállókat, hogy "rendkívül cinikus módon" az atomerőművet felhasználva próbálják megfélemlíteni az embereket, miközben az orosz erők az "erőmű mögé rejtőzve" lövik az ukrán kézen lévő Nikopol és Marhanec városokat.

Az ukrán vezetés nyugati szövetségesei támogatásával demilitarizált övezet kialakítását követeli a március óta orosz kézen lévő atomerőmű körül.

 

Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete vasárnap a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint felszólította Ukrajnát: állítsa le az erőmű elleni támadásokat, hogy lehetővé váljon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelő missziójának a helyszínre küldése.

 

Dél-Ukrajnában, ahol az ukrán hadsereg több napja ellenoffenzívát folytat, Szerhij Hlany, Herszon megye kormányzójának helyettese vasárnap közölte, hogy az orosz megszállók csak pontonhidak segítségével tudnak átkelni a Dnyeperen. Becslés szerint mintegy húszezer orosz katona tartózkodik a folyó jobb partján. Hlany szerint Oroszország a jobb partról a balra helyezi át harcvezetési pontjait annak tudatában, hogy a helyzet eszkalálódása esetén erre nem lenne ideje.

A Herszontól északra fekvő Mikolajiv megye Bereznehuvate településén egy ember meghalt az orosz erők tüzérségi támadásában vasárnap hajnalban - közölte vasárnap az ukrán katasztrófavédelem.

Lengyelország megtagadná az orosz vízumokat

Lengyelország támogatja az orosz állampolgárok vízumkorlátozását uniós szinten – mondta Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes. Lengyelország néhány hónapja leállította a turistavízumok kiadását a legtöbb orosz állampolgár számára. Litvánia, Lettország, Észtország, Csehország és Szlovákia is támogatja az oroszok számára a turistavízumok betiltását. Németország, Franciaország és Hollandia azonban ellenzi a javaslatot – mondta Wawrzyk.

Szíriához közel az elsőként elindult ukrán gabonaszállító hajó

Az ENSZ által közvetített megállapodás értelmében Ukrajnából induló első hajó vasárnap megközelítette a szíriai Tartúsz kikötőjét – közölte két hajózási forrás a Reuters hírügynökséggel. A Razoni augusztus 1-jén indult útnak az ukrajnai Odessza kikötőjéből. A rakomány Libanonba tartott volna, de az ukrán nagykövetség szerint az eredeti vevő visszautasította a 26 ezer tonna kukorica átvételét, és a hajó ezután Törökországba indult.

Oroszországba vihették az ukrán Azov-ezred parancsnokát

Az Azov-ezred eltűnt parancsnokát felesége szerint Oroszországba vitték. Kateryna Prokopenko elmondta, hogy az orosz médiából értesült arról, hogy a moszkvai hadsereg Oroszországba vitte férjét, Denyisz Prokopenkót. 

Az ukránok szerint még az övék Piski

A tegnapi orosz bejelentést cáfolva, az ukránok azt állítják, hogy a falut nem foglalták el az oroszok, jelenleg heves harcok dúlnak, de még az övék. Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt állította, megszerezték a teljes kontrollt a Donyeck közeli település felett.

Egymást vádolják az oroszok és az ukránok a zaporozsjei erőmű támadásával

Orosz provokációról írt Energodar város ukrán vezetője, egyben felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg ne menjenek ki az utcára. A megszállt zaporizzsjai területek Moszkva-barát tisztviselői azonban az ukrán erőket tették felelőssé a belövésekért. Vlagyimir Rogov, a Moszkva által beiktatott adminisztráció egyik tagja azt mondta: Energodart és a zaporizzsjai atomerőművet ismét Zelenszkij ukrán elnök fegyveresei lőtték. A rakéták a Dnyipro folyó partján és az erőműben található területekre hullottak – mondta Rogov, anélkül hogy áldozatokról vagy károkról számolt volna be. (The Guardian)

Lelőttek az ukránok két orosz helikoptert

Az ukrán hadsereg bejelentette, hogy a hétvégén megsemmisítettek két orosz Ka-52 Alligator harci helikoptert.

Orosz csapás a harkovi régióban, három civil megsebesült

A támadás Zmivszka települést érte, három civil, köztük két nő és egy férfi, könnyebb sérüléseket szenvedett – állította Oleg Szinyehubov kormányzó vasárnap.

Evakuálják a lakosságot a herszoni régióból

A Zaporozsjére érkező evakuáltak akár 40 százaléka a megszállt Herszon területről érkezik – mondta Oleksandr Starukh ukrán kormányzó. Az evakuációban önkéntesek segítenek, a maradék lakosságot autókkal szállítják – mondta Starukh.

Lezárnák a Balti-tengert az orosz hadihajók elől

A Balti-tenger a NATO belső tengerévé válhat – mondta Hanno Pevkur észt védelmi miniszter egy interjúban. Észtország és Finnország megállapodott abban, hogy egyesítik partvédelmi rendszerüket, ami lezárná a Balti-tengerhez való hozzáférést az orosz hadihajók előtt.

Kissinger szerint Ukrajnát a NATO tagjaként kell kezelni

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter egy interjúban beszélt arról, hogy az ukrajnai orosz beavatkozás után Ukrajnát a NATO tagjaként kell kezelni.

Újabb gabonahajó indul Ukrajnából

A mostani búzát szállít, az ukrán Pivdeny kikötőből indul, és Afrika felé tart majd – jelentette az ENSZ egyik tisztviselője.

A dnyepropetrovszki régiót lőtték az oroszok

Rakétavetőkkel támadták a régiót az oroszok, a lövedékek Marhanets községbe csapódtak, ahol egy 69 éves férfi sérült meg, kórházba került. Több épület és villanyvezeték megrongálódott – számolt be a régió kormányzója.

Zelenszkij célpontokat jelölt ki

Célpontban azok az orosz katonák, akik az elfoglalt atomerőművet lövik, vagy bázisként használják, hogy onnan lőjenek – közölte Volodimir Zelenszkij elnök. Az oroszok szerint azonban az ukránok lövik az oroszok által elfoglalt energodari atomerőművet.

Két orosz lőszerraktárt robbantottak fel Dél-Ukrajnában

Az ukránok emellett 15 orosz katonával végeztek, valamint kilőttek egy T-72-es tankot is tegnap – jelentette az ukrán hadsereg déli főparancsnoksága.

Több mint 19 ezer menekülő érkezett szombaton Ukrajnából

Magyarországra az ukrán-magyar határszakaszon 8067, a román-magyar határszakaszon belépők közül 11 344 fő nyilatkozott úgy szombaton, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 420 ember, köztük 139 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ukrán előrenyomulás északon és délen

Az ukrán erők északon némi térnyerést könyvelhettek el a visszafoglalt területeken, beleértve a Harkov melletti területeket is – közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Részeg ukrán diplomaták balesete Bécsben

Az ukrán katonai attasé autója diplomatával belerohant egy autóba, amelyben négy német turista utazott – számolt be az osztrák média. Az egyik ukrán diplomata megtagadta az alkoholszondás tesztet. Sérültekről egyelőre nincs információ.

Borítókép: Lengyel katonák sebesült ukrán katonákat visznek kórházi kezelésre a wroclawi főpályaudvaron 2022. augusztus 12-én / MTI / PAP / Maciej Kulczynski
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában