Vajon kinek az érdekeit nézi?

2022.08.10. 23:24

Ifj. Lomnici Zoltán: Karácsony politikai értelemben elárulta hazánkat

Bár hazaárulás vádjával az elmúlt tíz évben senkit sem ítéltek el, a hazaáruló, nemzetáruló kifejezést heves politikai vitákban is használják azon személyekre, akikről úgy gondolják, hogy nem a választópolgáraik érdekében járnak el – mondta ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek Karácsony Gergely nemrég nyilvánosságra került nyilatkozatáról. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: nemcsak a főpolgármester, hanem az egész baloldal évek óta szembemegy hazánk érdekeivel.

Karácsony Gergely

Forrás: MTI/Kovács Attila

Karácsony Gergely magyar érdekekkel való szembehelyezkedése nem új keletű

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. Ismert: a főpolgármesterről a napokban kiszivárgott egy videó, amelyen azt hitte, hogy a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval tárgyal. A felvételen Karácsony többek között arról beszélt, drukkol annak, hogy az Európai Bizottság uniós pénzekkel zsarolja hazánkat, amennyiben nem támogatjuk mi is a szankciókat.

A Századvég jogi szakértője emlékeztetett: Karácsony Gergely 2020-ban a varsói polgármesterrel, valamint összesen 249 magyar és lengyel önkormányzattal karöltve levélben fordult az Európai Unió vezetőihez, hogy az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, és felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését. – Ezzel nagyrészt az volt a célja, hogy ha és amennyiben az EU és Magyarország nem tud a helyreállítási alapból járó összegekről megállapodni, úgy azt közvetlenül az önkormányzatok is megkaphassák – mondta.

Az alkotmányjogász ugyanakkor emlékeztetett arra is, amikor 2018-ban a hazai balliberális ellenzék EP-képviselői – a magyar baloldal egyértelmű támogatása mellett – megszavazták az úgynevezett Sargentini-jelentést, azaz az Euró­pai Parlament által Magyarországnak címzett, indoklással ellátott politikai ultimátum elfogadását. 

– Ez már kimerítette a hazával szembeni politikai árulás tágabban vehető fogalmát. Az eset jogi oldalát nézve ez akkor mégis beleférhetett a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába 

– tette hozzá.
Arról, hogy Karácsony Gergely magatartásával kapcsolatban többen konkrét hazaárulást emlegetnek, ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: a magyar büntető törvénykönyv szerint csak magyar állampolgár, szándékosan és Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából tudja elkövetni a hazaárulást azáltal, hogy külföldi kormánnyal a kapcsolatot felveszi vagy fenntartja.

– A bűnügyi statisztikai rendszer szerint az állam elleni bűncselekményekhez tartozó hazaárulás vádjával az elmúlt tíz évben senkit sem ítéltek el. Ugyanakkor a hazaáruló, nemzetáruló kifejezést heves politikai vitákban is használják azon személyekre, akikről úgy gondolják, hogy nem a választópolgáraik, hazájuk polgárai érdekében járnak el – mondta az alkotmányjogász, aki szerint az elmúlt évek fejleményei azt mutatják, hogy a Magyarország érdekeivel szemben megengedhetőnek vélt politikai eszközök is változnak.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában