Ukrán válság

2022.08.15. 07:12

Zelenszkij további szankciókat akar – frissül (videó)

173. napja tombol az orosz–ukrán testvérháború.

Fotó: NurPhoto via AFP

Cikkünk frissül!

Moszkva: brit felderítő repülőgép sértette meg az orosz légteret

Egy brit felderítő repülőgép megsértette Oroszország légi határát – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca beszámolója szerint az orosz légvédelem a Barents-tenger felett ismeretlen légi célpontot észlelt, amely az államhatár felé tartott. Az államhatár megsértésének megakadályozása érdekében a levegőbe emelkedett egy MiG-31bm vadászgép, amely a járművet a brit légierő RC-135-ös rádiófelderítő és elektronikai hadviselési repülőgépeként azonosította. A légi célpont az orosz államhatárt a Szvjatoj Nosz-fok közelében megsértette.

A közlemény szerint az orosz repülőgép kiszorította az RC-135-öst az orosz légtérből.

Moszkva-barát közigazgatás: ukrán tüzérségi támadás érte a zaporizzsjai atomerőmű környékét

Az ukrán fegyveres erők hétfőn két óra alatt mintegy 25 nehéztüzérségi csapást mértek Enerhodarra és a zaporizzsjai atomerőmű környékére – közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja a Telegram-csatornáján.

Rogov szerint a támadást amerikai M777-es tarackokkal hajtották végre. A tisztségviselő a hétfői csapásokat megelőzően az orosz RT állami televíziónak azt mondta: azért akadályozzák több irányból is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének helyszíni látogatását, mert az egyértelműen megállapítaná, hogy az ukrán hadsereg lövi a létesítmény környékét. Az állította, hogy a célzott csapások célpontja az erőmű hűtőrendszere és használt fűtóanyag-tárolója.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfőn megjelent kommentárjában jelezte: Oroszország felszólította az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és más országokat arra, hogy haladéktalanul „kényszerítsék rá” Kijevet a nukleáris objektum és környezete elleni támadások beszüntetésére. A diplomata úgy vélekedett, hogy „bűncselekmény” lenne Ukrajna nyugati „kezelői” részéről a további „cinkosság”, mert a csapások az ő állampolgáraikra is veszélyt jelentenek. Hazugságnak nevezte a vádat, amely szerint orosz részről támadják a létesítményt, és hangsúlyozta: Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy a NAÜ szakemberei eljussanak az erőműbe, „és valós értékelést adjanak az ukrán fél destruktív akcióiról”.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy az ukrán törvényhozás azért kérte a nemzetközi szervezeteket a zaporizzsjai erőműnél zajló orosz tevékenység elítélésére, hogy megakadályozza a NAÜ-küldöttség látogatását. Úgy vélekedett, hogy a Verhovna Radának az ENSZ helyett inkább az ukrán hadsereghez kellene fordulnia annak érdekében, hogy fejezze be az orosz hadsereg által immár öt hónapja megszállva tartott létesítmény elleni támadásait.

Olajvezeték elleni támadást akadályoztak meg Volgográdnál

Olajvezeték elleni terrortámadást sikerült megakadályozni az oroszországi Volgográd megyében – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, amely szerint a robbantást az ukrán szakszolgálatok ellenőrzése alatt készítettek elő.

Az FSZB szerint az olajvezeték elleni robbantási kísérlet közben „semlegesítettek” két orosz állampolgárt, aki az őrizetbe vételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsított. A szolgálat azt állította, hogy mindketten tagjai voltak a Makszim Marcsinkevics (Tesak) neonáci videoblogger által létrehozott Resztrukt jobboldali radikális csoportnak. A bűncselekmény helyszínén lefoglaltak egy házilag előállított, nagy teljesítményű robbanószerkezetet, valamint két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus fegyvert.

A tájékoztatás szerint a szabotázs és terrorcselekmény megszervezését az ukrán különleges szolgálatok irányítása alatt a Resztrukt két tagja, az 1986-ban született, orosz állampolgárságú Andrej Csujenkov és az 1988-as születésű, ukrán állampolgárságú Jurij Ionov szervezte. Az FSZB szerint Csujenkov jelenleg az Uragan „nacionalista zászlóalj” tagjaként részt vesz az ukrajnai harci cselekményekben, Ionov pedig az Azov „nacionalista zászlóalj” katonája és az alakulat alapítója, Andrij Bileckij közeli munkatársa.

Az FSZB más orosz bűnüldöző szervekkel együttműködve intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy Csujenkov és Ionov további bűncselekményeket kövessen el, és továbbá lépéseket tettek bűntársaik felkutatására is.

Oroszország intenzíven bombázza a csernyihivi régiót

Vjacseszlav Csaus, a Csernyihivi terület kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők Novhorod-Siverszki közelében lévő településeket lőttek. Közben az Állami Sürgősségi Szolgálat azt jelentette, hogy egy hét alatt 1281 robbanószerkezetet találtak a régióban.

Szétlőtték az orosz zsoldosok popasznai főhadiszállását

A keleti luhanszki megye kormányzója, Serhij Haidai a Telegramon megerősítette, hogy az ukrán erők megsemmisítették a Wagner-csoport tagjainak popasznai katonai bázisát.

Haidai azt is mondta, hogy 

az ukránok egy orosz újságíró Telegramon közzétett fotója alapján tudták beazonosítani a helyet. 


Az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója, Anton Gerascsenko a Twitteren közvetítette a csapást , hozzátéve, hogy azt az Egyesült Államok által szállított Himars rakétavetőkkel hajtották végre.

Húszezer orosz katona rekedhet Herszonban utánpótlás nélkül

Oroszország taktikusan visszavonja csapatait, hogy elkerülje az ukrán ellentámadást az ország déli részén - állítják ukrán tisztviselők.

A jelentések szerint azonban ez mintegy 20 000 katonát hagyhat elszigetelve a Dnyipro folyó nyugati oldalán, a herszoni régióban, távol az elöljáróiktól és a kulcsfontosságú utánpótlási vonalaktól.

Öten sérültek meg Harkov bombázása után

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, orosz tüzérségi támadás érte a hajnali órákban Harkovot, a legfrissebb adatok alapján a támadásban öten sérültek meg, közülük ketten súlyosan. A helyszíneken tovább dolgoznak a mentők – jelentette Oleg Szinyehubov kormányzó.

Újabb orosz helikoptert lőttek le az ukránok

Az ukrán légierő állítja, hogy augusztus 15-én kora reggel megsemmisített egy Ka-52 Alligátor harci helikoptert Donyecki területen. Ez a harmadik Ka-52-es helikopter, amelyet ukrán  állítás szerint az elmúlt három napban lelőttek.

Kamikaze drónnal lőttek ki egy rádiótornyot az orosz belgorodi régióban

Az ukránok ismét lőtték az Antonivszkij hídat

Az ukrán csapatok folyamatosan lövik a Herszonhoz közeli Antonivszkij közúti hidat, hogy a hidak használhatatlanok maradjanak, elvágva ezzel az orosz csapatokat az utánpótlástól.

Fokozza a nyomást az orosz tüzérség

Több megyében volt intenzív az orosz tüzérségi támadás, a helyszíni jelentések szerint Donyeck, Harkiv, Szumi és Mikolajiv megyéket lőtték. Mykolajivban az orosz csapások egy iskolát és egy szállodát is megrongáltak – jelentette Olekszandr Sienkevics polgármester.

Akna robbant egy odesszai strandon a fürdőzők közelében

Újabb hat ukrán gabonahajó indulhat el

A jelentések szerint két hajó, az MV Kafkam Etler és az MV Zelek Star már átesett a Márvány-tengeren végzett ellenőrzésen, és mehetnek az odesszai Csornomorszkba rakodásra.

A fennmaradó négy hajó - MV Great Arsenal, MV Zumrut Ana, MV Ocean S, MV Kubrosliy - ellenőrzését keddre tervezik. Ha az ellenőrzés sikeres lesz, a hajók az ukrán médiajelentések szerint szintén Csornomorszkba indulhatnak.

A szállítmányok részei annak a megállapodásnak, amelyet az ENSZ és Törökország júliusban kötött Kijevvel és Moszkvával a fekete-tengeri gabonaszállítások feloldása érdekében.

Heves harcok az ukrán keleti fronton, Avdivka és Piski települések a fókuszban

Az ukrán erők heves orosz ágyúzásról és több város elleni előrenyomulási kísérletről számoltak be a közel hat hónapja tartó háború egyik fő fókuszpontjává vált Donyeck keleti régiójában, de közölték, hogy a támadások nagy részét visszaverték.

Az ukrán katonai parancsnokság vasárnap közölte, hogy az orosz katonák továbbra is sikertelenül támadták az ukrán állásokat Avdivka közelében, amely 2014 óta az ukrán erők egyik előőrsévé vált Donyeck közelében. Az ukrán katonai parancsnokság szerint heves harcok folytatódtak Piskiben, egy keleti faluban, amelyről Oroszország korábban azt mondta, hogy teljes ellenőrzése alatt tartja.

Szlovákia tagadja, hogy MiG-29-eseket adna át Ukrajnának

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerint a repülőgépek augusztus végéig Szlovákiában maradnak. Korábban a média arról számolt be, hogy a repülőgépeket már leszállították.

Herszon egészségügyi dolgozóit rubelben fizették ki

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága szerint Oroszország meghatalmazottai megkövetelik, hogy a herszoni mentőszolgálat dolgozói beleegyező nyilatkozatot írjanak alá, hogy az orosz adminisztráció égisze alatt végzik a munkájukat.

Harkovot bombázták az oroszok, egy gyárat ért találat

Az oroszok a hajnali órákban lőttek ki több rakétát a városra és eltaláltak egy gyárat. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Ukrán partizánok megrongálták a Melitopol melletti vasúti hidat

Ivan Fedorov, elmenekült melitopoli polgármester arról számolt be, hogy az ukrán partizánok megrongáltak egy vasúti hidat a megszállt Melitopol közelében, „ami azt jelenti, hogy nem érkeznek orosz szerelvények a Krímből”. Fedorov szerint az orosz erők két napja nem tudták megjavítani a hidat, és hiába fokozták a keresést, nem találták a partizánok egyik tagját sem.

Oroszország négy határ menti községet bombázott Szumi megyében

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők az elmúlt 24 órában 11 alkalommal támadták meg Junakivszka, Kotinszka, Bilopilszka és Eszmanszka községeket.

Keleti harcok a déli Herszon védelmében

Oroszországnak az elmúlt héten valószínűleg az volt a prioritása, hogy átirányítsa az egységeket, hogy megerősítsék a dél-ukrajnai hadjáratot – közölte a brit katonai hírszerzés. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország a jelek szerint fokozza a támadásokat a keleti donbászi fronton is, ami valószínűleg annak biztosítására tesz kísérletet, hogy Ukrajna ne tudja délen összpontosítani erőit Herszon ellen.

Az orosz erők átvették az irányítást Udi felett

Legfrissebb katonai tájékoztatójában Oroszország azt állítja, hogy átvette az irányítást Udi felett. A kelet-harkovi régióban található falut az orosz erők heves ágyúzással támadták.

Több mint 15 ezer ukrajnai menekülő érkezett vasárnap Magyarországra

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7501, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7835 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 378 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 97 ember, köztük 25 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

42 ország kéri a katonák kivonását

Összesen 42 ország – köztük az Egyesült Államok, Japán és az Egyesült Királyság, valamint az EU – felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit a zaporizzsjai atomerőműből a helyszín védelme érdekében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris katasztrófára figyelmeztetett, ha a harcok nem állnak le.

Elindult az első ENSZ-hajó

Elhagyta az ukrán kikötőt az első ENSZ-hajó, amely ukrán gabonát szállít Afrikába. Az MV Brave Commander 23 000 tonna búzával a rakterében indult útnak Etiópiába – mondta Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere. Ez lesz az első élelmiszersegély-szállítmány azóta, hogy Kijev és Moszkva a múlt hónapban megállapodást kötött az ENSZ és Törökország közreműködésével a fekete-tengeri gabonaszállítások blokkolásának feloldásáról.

Bővítik az orosz-észak-koreai kapcsolatokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország és Észak-Korea kibővíti kétoldalú kapcsolatait – közölte hétfőn a phenjani állami média. Putyin azt írta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, hogy a két ország „közös erőfeszítésekkel bővíti átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatait”. Putyin Észak-Korea felszabadításának napjára írt levelében kijelentette, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése mindkét ország érdekét szolgálná, és hozzájárulna a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez – közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség. .

Zelenszkij újabb szankciókat akar Oroszország ellen

„Dolgozunk az Oroszország elleni új szankciókon, és azon, hogy ösztönözzük a terrorista állam polgárait, hogy érezzék felelősségüket a történtekért” – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen területeket érintenek majd az új szankciók, de üdvözölte, hogy egyre több ország csatlakozik az orosz állampolgárok európai vízumkorlátozásához.

Ukrajna mindig is békére vágyott és vágyik, és számos tárgyalási formátumban sokszor felajánlotta az orosz vezetésnek, hogy fejezze be a háborút és szabadítsa fel Ukrajna földjét a megszállás alól. De Oroszország még mindig hisz a terrorban, továbbra is propaganda-illúzióinak szorításában van, és továbbra is reméli, hogy a zsarolás különféle formáival elérhet valamit. Nem fog. – jelentette ki éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra intette az orosz állampolgárokat, hogy ne legyenek bűnrészesek azzal, hogy hallgatásukkal támogatják az Ukrajna elleni háborút. „Az emberek hallgatása megközelíti a cinkosság szintjét. És a gonosz elleni valódi harc elutasítása segítségnyújtássá válik. Ezért, ha van orosz állampolgárságod, és hallgatsz, az azt jelenti, hogy nem harcolsz a háború ellen, hanem azt, hogy támogatod” – mondta legutóbbi beszédében az ukrán elnök.

Borítókép: Művész fest a kijevi utcai védelmi létesítményekre 2022. augusztus 13-án / NurPhoto via AFP / Oleg Pereverzev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában