Választások

2022.09.26. 18:08

A jobboldali Salvini szerint szép, a baloldali Letta szerint szomorú időszak köszöntött az olaszokra

A Liga vezetője bejelentette, hogy azonnal megkezdi az egyeztetést Giorgia Melonival a közös kormány felállításáról.

Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Massimo Percossi

Sajtótájékoztatókon összegezték a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek és a jobboldali koalíció győzelmét a pártok vezetői hétfőn, Matteo Salvini, a Liga vezetője maradását, a Demokrata Párt főtitkára pedig távozását jelentette be. 

Enrico Letta a választások másnapját szomorúnak nevezte Olaszország és Európa számára. Hangsúlyozta, hogy az olasz választók egyértelműen a jobboldalt választották, így jobboldali kormánya lesz az országnak. Kifejtette, hogy a Demokrata Párt (PD) "kemény" ellenzéki munkát folytat majd. "Nem engedjünk, hogy Olaszország kilépjen Európa szívéből" - hangoztatta. 

A PD-t 2021 óta vezető Letta bejelentette, hogy a pártot elvezeti a jövő tavaszra kitűzött kongresszusig, amelyen azonban nem jelölteti magát. 

A PD története eddigi leggyengébb eredményét, valamivel több mint 19 százalékot ért el. Enrico Letta hétfőn telefonon gratulált Giorgia Meloninak. 

Szép napról beszélt Matteo Salvini, aki szerint a választások eredménye a következő öt évre stabilitást biztosított az országnak. A Liga vezetője elismerte, hogy nem elégedett a párt kilenc százalék alatti támogatottságával, de hozzátette, hogy nem áll szándékában lemondani. Bejelentette, hogy azonnal megkezdi az egyeztetést Giorgia Melonival a közös kormány felállításáról. Keddre összehívta a Liga szövetségi tanácsát is. Nem titkolta csalódását a Liga gyengülése miatt Luca Zaia venetói kormányzó, a párt politikusa, aki szerint "komolyan meg kell vizsgálni" a szavazatvesztés okait. A La Repubblica napilap adatai alapján a Liga hagyományos választói térségeiben, Veneto és Lombardia tartományokban az Olasz Testvérek (FdI) kétszer annyi szavazatot kapott, mint Salvini pártja, Friuli Venezia Giulia tartományban pedig háromszor annyit. 

A győztes Giorgia Meloni a hétfőn hajnalban mondott első beszéde után közösségi oldalán jelentkezett. Bejegyzésében azt hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek több mint 26 százalékos támogatásával a választók nagy felelőséget adtak a pártnak. "Rajtunk áll, hogy ne okozzunk csalódást, és visszaadjuk az olasz nemzetnek a méltóságát és büszkeségét" - írta Meloni, aki a soraihoz mellékelt fényképen a nemzeti zászlót tartja maga előtt. Az FdI elnöke megosztottság helyett összefogást sürgetett olaszok és politikai erők között a Giorgia Meloni szerint rendkívül összetett gazdasági, társadalmi helyzetben. 

A La Repubblica címe szerint Meloni "megszerezte" Olaszországot, a Corriere della Sera úgy vélte, Giorgia sakk-mattot adott az összes többi pártnak, a jobboldali Il Giornale szerint egy nő kezébe került a modern jobboldal útra indítása. A napilap rámutatott, hogy Giorgia Melonira nehéz feladat vár a nemzetközi gazdasági és politikai színtéren, amit súlyosbít, hogy eddigi pártvezéri szerepét mostantól koalíciós vezetői szereppé kell átalakítania. "Sokan hangoztatták, hogy az olasz politikában semmi nem változik, de nem így van, és ezt a fordulatot Meloni hozta el" - írta az Il Giornale. A La Repubblica szerint az FdI-vel változni fog Róma geopolitikai pozíciója, valamint újdonságot jelenthetnek a nemzeti gazdaságot védelmező intézkedések. 

A parlamentből kimaradt nagy nevek között szerepel Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) egykori vezetője, a Draghi-kormány külügyminisztere, valamint Emma Bonino, akinek Europa+ nevű pártja nem érte el a háromszázalékos küszöböt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában