Egyház és oktatás

2022.09.19. 14:05

Csák János: A magyar jövő őrzői az egyházak

"A magyar jövő őrzői az egyházak" – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter hétfőn Budapesten, az egyházi felősoktatási intézmények vezetői előtt tartott előadásában.

"Politikai erők jönnek-mennek, de az egyházak állandók"

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Csák János az egyházi intézményrendszer fontosságáról szólva kiemelte: a magyarság mint keresztény nemzet történetét végigkísérte a hit, hogy az embert Isten saját képmására teremtette és ebből fakad méltósága. Ez határozza meg "életvilágunk programját", és ez ad erőt, ha harcolni kell – mondta.

A nemzet másik gyökere a sorsa, és az egyházak a magyar történelem során mindig ott voltak az élvonalban, amikor a nemzet konfliktusba keveredett vagy amikor építkezett. Politikai erők jönnek-mennek, de az egyházak állandók, és Magyarország nem létezik nélkülük

 – hangoztatta a miniszter.

A magyar kormány a GDP 1,3 százalékát költi kultúrára és 2 százalékát felsőoktatásra, beleértve a felsőoktatási intézmények működési költségét és az ingatlanfejlesztéseket.

Célként jelölte meg, hogy a felsőoktatási rendszerben az élet- és természettudományok terén növeljék az "outputot", vagyis az egyetemről kikerülő tudósok számát, emellett – főleg az egyházi egyetemeken – erősítsék a magyar hagyományok és kultúra továbbadását.

Az elmúlt 50-60 évben a nyugati civilizációban a kétkezi és a szociális munka leértékelődött. Csák János az elmúlt tíz év fontos folyamatának nevezte a szakképzési rendszer megújítását, amelyből az egyházak is kivették a részüket.

Fontos feladatnak nevezte valamiféle egyensúly megteremtését a szellemi-, a fizikai- és szociálismunka között. A szociális szférában az egyházak számos intézménnyel és így tudással rendelkeznek ehhez 

– tette hozzá a miniszter.

Az egyházi felsőoktatás a magyar alkotmányos identitás részét képezi

 – szögezte le köszöntőjében Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

TRÓCSÁNYI László; CSÁK János; GYÖRGY László
Csák János kulturális és innovációs miniszter (k), Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora (b) 
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

A rendszerváltozás új lehetőséget adott az egyházaknak, így ma 11 katolikus 4 református, 1 evangélikus és 2 zsidó egyházi fenntartású egyetem van Magyarországon.

Mi nem vagyunk világnézetileg semlegesek, tanárainknak és hallgatóinknak meghatározott értékrendet kell tiszteletben tartaniuk, és különös felelőségük van a kor kérdéseinek megválaszolása és a fiatalok pályára bocsátása során is

Az egyházi egyetemek fontos küldetésének nevezte, hogy szellemi kisugárzásuk legyen a magyar társadalomban Magyarországon és a Kárpát-medencében. Továbbá az egyházi egyetemek feladata a lemorzsolódások csökkentése, a tehetséggondozás, az aktív részvétel a tudományos életben és az, hogy segítsenek eligazodni a világ dolgaiban – tette hozzá Trócsányi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában