Erőszakos bűnbandák

2022.09.21. 14:07

Aggasztóan emelkedett idén Svédországban a lőfegyveres gyilkosságok száma

A rendőrség 47 ilyen esetet tart számon, és félő, hogy ez még tovább fog emelkedni, sőt akár rekordot is dönthet az év végéig.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Aggasztóan emelkedett idén Svédországban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma, a rendőrség 47 ilyen esetet tart számon, és félő, hogy ez még tovább fog emelkedni, sőt akár rekordot is dönthet az év végéig.

Anders Thornberg svéd országos rendőrfőkapitány a TT hírügynökségnek úgy fogalmazott szerdán, ha a dolgok így folytatódnak, akkor év végére akár 60 lőfegyveres halálesetet is feljegyezhetnek, és akkor 2022-t rekordként kellene elkönyvelni.

Thornberg elmondta, hogy egyre többen tartanak maguknál lőfegyvert az utcákon, és tendenciának tűnik, hogy a fiatal elkövetők embert is ölnek ezekkel.

Svédországban évek óta komoly gondot jelentenek a bűnbandák által elkövetett bűncselekmények, újra és újra előfordulnak lövöldözések és robbantások. Időnként a konfliktusokban nem érintett járókelők is áldozattá válnak.

Legutóbb kedden este két dél-svédországi város lakótelepén, Astorpban és Helsingborgban történt egy-egy nagy erejű robbanás. Astorpban egy férfi súlyosan megsebesült.

Az erőszakos bűnbandák problémája fontos kampánytéma volt a szeptember eleji parlamenti választás előtt, amelyen a jobboldali-konzervatív tömb szerzett többséget. A jobboldali Svéd Demokraták kifejezett hangsúlyt fektettek a bűnözés kérdésére, és a párt történetének eddigi legjobb eredményét érte el, a szavazatok 20,5 százalékát szerezték meg. Ezzel a Svéd Demokraták – most először – a második legerősebb politikai erővé emelkedtek a svéd parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában