Az utolsó út

2022.09.11. 12:00

Megérkezett a II. Erzsébet királynő koporsóját szállító menet Edinburghba

Vasárnap kora este megérkezett a csütörtökön elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj Edinburghba, Skócia fővárosába. A menet a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából indult.

Elindult a néhai uralkodó koporsóját szállító menet Balmoralból

Forrás: AFP

Fotó: Paul Ellis

Ezzel több mint egyheti búcsúszertartás-sorozat vette kezdetét, amelynek végső aktusaként szeptember 19-én, a London nyugati határában fekvő Windsorban helyezik végső nyugalomra a volt uralkodót.

A koporsó - amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard és Skóciában honos virágok borítanak - vasárnap késő délután, hosszú, Aberdeen és Dundee városait is érintő, csaknem 300 kilométeres, hatórás út után érkezett meg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába.

 

The Coffin Carrying Queen Elizabeth II Transfers From Balmoral To Edinburgh
Tömeg várta a II. Erzsébet koporsóját szállító autót a skót fővárosban, Edinburghban
Fotós: Oguz Kagan Meydan  / Forrás: Anadolu Agency/AFP

A konvoj által érintett lakott területeken, településeken és városokban tízezrek sorakoztak fel az útvonal mentén, és Edinburghban is hatalmas tömeg várta a menetet.

Az érkezés után a koporsót nyolc katona vitte a vállára emelve, lassú léptekkel a Holyroodhouse rezidenciára. A bejáratnál a királynő négy gyermeke közül három, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd, Wessex grófja volt jelen.

A Holyroodhouse-ból  a koporsót hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák.

 A koporsót kedden szállítják repülőgéppel Edinburghból Londonba, a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében.

A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le. II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

II. Erzsébet királynő óriásportréja Londonban, szeptember 11-én
Fotós: Carl de Souza / Forrás: AFP

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában. 

A búcsúszertartás szeptember 19-én, hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A néhai uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút.

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben bekövetkezett halála után. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

A néhai királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

Gyásznapot tart India

Vasárnap gyásznapot tartanak Indiában a néhai II. Erzsébet emlékére. Indiában nem tartják meg a hivatalos szórakoztató rendezvényeket sem "az elhunyt uralkodó iránti tisztelet jeléül" – közölte az indiai belügyminisztérium. Az indiai parlament, az elnöki rezidencia, a Vörös Erőd és más kormányhivatalok zászlóit félárbocra engedték. Narendra Modi miniszterelnök II. Erzsébetet "korunk elszánt harcosának" nevezte csütörtökön.

Ausztrál kormányfő: Canberra egyelőre nem tervez népszavazást a monarchia fenntartásáról

A néhai II Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról – jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

II. Erzsébet brit uralkodó tiszteletére elhelyezett virágok a sydneyi kormányhivatal kerítésénél 2022. szeptember 9-én 
Fotós: Bianca De Marchi / Forrás: MTI/EPA-AAP

Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta, "alkotmányos kérdések" helyett 

most annak van ideje, hogy leróják kegyeletüket az elhunyt uralkodó felé, valamint hálájukat fejezzék ki azon szolgálatokért, melyeket II. Erzsébet Ausztráliának, a Nemzetközösségnek, valamint a világnak tett.

Albanese a tervek szerint személyesen vesz részt a királynő szeptember 19-én tartandó temetésén.

A néhai II. Erzsébet brit királnyő koporsóját szállító konvoj útját a BBC hivatalos csatornáján lehet követni.
   
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában